Pankkikriisi: Tulevatko nämä järjettömät palvelumaksut myös Suomeen?

14.10.2011 11:00 -

yhdysvaltalaispankit ovat alkaneet rahastaa asiakkaitaan lähes käsittämättömillä palvelumaksuilla. Erityisesti vähävaraiset joutuvat maksumiehiksi.

Bank of America ryhtyy perimään viiden dollarin kuukausimaksua, jos kyseisen kuukauden aikana asiakas käyttää kertaakaan pankkikorttiaan.

Wells Fargo pankki alkaa puolestaan perimään kymmenen dollarin kuukausimaksua, ellei shekkitilillä ole jatkuvasti vähintään 1500 dollaria. Armahduksen saa, jos tili on kytketty automaattiseen talletukseen. Rahaa pitää tippua tilille vähintään 500 kuussa.

Citibank pistää vieläkin paremmaksi. Se nyhtäisee shekkitililtä kaksikymppiä kuussa, ellei siellä ole joka päivä vähintään 15 tuhatta dollaria. Citibank alkoi jo aiemmin periä tallettajiltaan kuukausimaksua myös säästötileistä, joilla ei ole minimitasetta.  Lisäksi pankin tiedetään jatkaneen maksujen perimistä, vaikka asiakas olisi sulkenut tilinsä.

Yhteistä maksuille on se, että ne kirpaisevat kovimmin vähävaraisia, joilla ei ole mahdollisuutta jatkuvasti ylläpitää korkeita balansseja tilillään. Kuluttajan on vaikeaa vertailla eri pankkien maksuja, sillä ne kulkevat pankista riippuen eri nimillä. Maksut on myös usein piilotettu niin ovelasti, että asiakas ei edes tiedä niitä maksavansa.

Syitä pankkien lisämaksuille on monia. Valtio vasta kolme vuotta sitten suurpankit täydelliseltä romahdukselta massiivisella pankkituella. Pankit ovat sittemmin maksaneet velkansa takaisin, mutta sulkeneet omat rahahanansa.

Finanssikriisin jälkeen amerikkalaisten yksityishenkilöiden ja pienyritysten on ollut vaikeaa saada pankeista luottoa. Yleensähän pankit ovat tehneet tilinsä lainojen koroilla. Ilmeisesti pankit yrittävät nyt paikata tätä vajetta näillä lisämaksuilla.

Kongressi ja Yhdysvaltain keskuspankki Fed leikkasivat taannoin pankkien vähittäiskauppiailta perimät pankkikorttiostosmaksut puoleen ja supistivat pankin perimiä, ylettömiä tilinylitysmaksuja. Uudet palvelumaksut ovat tapa saada takaisin menetetyt tulot.

Pankit eivät olisi voineet valita maksuilleen huonompaa ajankohtaa. Amerikkalaisten mielipiteet pankeista ovat ennätys-alhaalla. Kuukausi sitten alkanut, Wall Streetiä ja rahalaitoksia protestoiva Occupy –liike kasvaa kasvamistaan ja on levinnyt jo ympäri maata.

Tuhannet amerikkalaiset ovatiskenyt takaisin ottamalla pankista hatkat. Tosin, omasta pankista luopuminen on usein yhtä mutkikas asia kuin avioero. Asiakas on saattanut esimerkiksi kytkeä monta automaattista maksua menemään tililtään tai kyseisestä pankista on asuntolainaa. Osa asiakkaista on kuitenkin sanonut pankilleen goodbye, sulkenut tilinsä ja kantanut rahansa joko pienempään paikallispankkiin tai luottokuntaan, joita on Yhdysvalloissa runsaat 8000.

Esimerkiksi maailman suurin luottokunta, laivaston Navy Federal Credit Union, sai Bank of American pankkikortti-maksu-ilmoituksen jälkeen yhdessä viikonlopussa 3200 uutta asiakasta. Voittoa tavoittelemattomat luottokunnat kasvavatkin nyt ennätystahtiin. Niillä on maassa jo yli 90 miljoonaa asiakasta. Nämä credit unionit tarjoavat pääasiassa samat pankkipalvelut kuin kaupalliset pankitkin – paitsi ilman palvelumaksuja.

Hyvä esimerkki kansalaisaktivismista on 27-vuotias losangelesilainen taidekauppias Kristen Christian, joka perusti Facebook-sivut nimeltä Bank Transfer Day – pankin vaihtamispäivä. Hän ehdottaa, että ihmiset sulkisivat pankkitilinsä marraskuun viidentenä ja kiikuttaisivat rahansa luottokuntaan. Kristen on saanut asialleen valtavasti julkisuutta ja kymmeniä tuhansia Facebook-ystäviä.

Aika näyttää, nielevätkö asiakkaat uudet pankkimaksut kakistelematta, vai jatkuuko asiakkaiden joukkokato, jolloin pankkien on peruttava lisämaksunsa.

Euroopan pankkien asiakkaat ovat seuranneet huolestuneinea Yhdysvaltojen pankkikriisiä. Tulevako pankkirahastukset käyttöön myös EU-maihin?

(Radio Nova)

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat