Britanniassa jopa viisivuotiaita sairaalassa anoreksian vuoksi

01.08.2011 18:00 -

Britanniassa jopa viisivuotiaita hoidetaan sairaaloissa anoreksian vuoksi.

Viimeisten kolmen vuoden aikana brittiläisissä hoitolaitoksissa on ollut hoidettavana lähes 100 syömishäiriöistä kärsivää 5-7 -vuotiasta lasta. Sanomalehti Daily Mailin mukaan 7-8 -vuotiaita lapsia hoidossa on ollut jopa 400.

Suomessa ilmiötä ei ole havaittavissa.

- Suomessa näin pienillä tällaista ei mielellään leimata syömättömyydeksi tai nimetä anoreksiaksi. Anoreksiassa on niin voimakkaasti läsnä psyykkiset oireet, jotka edellyttävät sellaista kognitiivista kapasiteettia, jota vielä näin pienillä ei ole, sanoo syömishäiriökeskuksen puheenjohtaja psykologi Pia Charpentier.

Charpentierin mukaan nuorimmat potilaat, joita hän on hoitanut, ovat olleet 8-9-vuotiaita. Yleisimmin anoreksian oireet puhkeavat aikaisintaan 12-vuotiaana.

Hän myöntää, että Suomessakin moni nuori tavoittelee laihempaa vartaloa, mutta toisaalta vielä useammat suhtautuvat vartaloonsa järkevästi.

- Meillä on vahvasti sellainen "vastaliike" ikäänkuin olemassa. Hyväksy itsesi sellaisena kuin olet ja syö normaalisti, nauti ruoasta ja nauti itsestäsi ja kehostasi, älä neurotisoi jotain vyötärönympäryksiä. Väistämättä mallimaailman ihanteet siellä sun täällä luikertelevat, mutta mielestäni meillä on ihan kivasti myös sellainen terve järki -osasto esillä.

(Radio Nova, MTV3)

Kilpailut

Uusimmat