SPR:n Veripalvelu: Verenluovuttajista pulaa

11.05.2011 18:00 -

Kuluvalla viikolla verenluovutuksessa on ollut monin paikoin hiljaista. Verenluovuttajia tarvitaan jo tänään.

Toukokuussa riittää kiireitä niin pihan laitossa, kylvötöissä kuin myös erilaisten juhlien järjestämisessä. Mökkikauden avauduttua etenkin perjantait ovat verenluovutuksessa hiljaisia. Helteiden ja muiden askareiden pelätään hiljentävät nyt myös viikon muut verenluovutuspäivät.

Veren tarve sairaaloissa on jatkuvaa ja ympärivuotista. Toukokuussa ja kesäkuun alussa verivalmisteiden käyttö on vielä normaalia suurempi. Koska osa verivalmisteista säilyy vain muutaman vuorokauden ajan, tarvitaan verenluovuttajia yli 1000 joka arkipäivä. Säännöllisellä verenluovutuksella turvataan verivalmisteiden riittävyys potilaiden hoitoon jatkuvasti. Verivalmisteita tarvitaan muun muassa leikkaus- ja syöpäpotilaiden hoidossa, onnettomuuksien uhreille sekä keskosvauvoille.

Kuka voi luovuttaa?

Lääkkeiden käyttö askarruttaa monia verenluovutusta suunnittelevia. Lääkkeet eivät useinkaan ole este verenluovutukselle. Esimerkiksi useimmat kolesteroli- ja verenpainelääkkeitä käyttävät voivat luovuttaa verta. Myöskään allergia- ja astmalääkkeet eivät yleensä estä verenluovutusta, jos oireet pysyvät lääkityksen avulla kurissa.

Verenluovuttajan tulee olla terve, 18–65-vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa. Uuden luovuttajan tulee olla alle 60-vuotias. Miehet voivat luovuttaa verta kahden ja naiset kolmen kuukauden välein. Hemoglobiiniarvo mitataan aina ennen luovutusta ja sen tulee olla miehillä vähintään 135 g/l ja naisilla 125 g/l. Verenluovuttajan tulee todistaa henkilöllisyytensä virallisella henkilötodistuksella.

Verta voi luovuttaa veripalvelutoimistoissa 16 eri paikkakunnalla tai liikkuvan veripalvelun tilaisuuksissa, joita järjestetään viikoittain noin 20 eri paikkakunnalla. Kaikki verenluovutuspisteet löytyvät osoitteesta www.veripalvelu.fi.

 

Kuva: Veripalvelu/Jari Härkönen

Kilpailut

Uusimmat