Humanitaarista apua Tunisiaan

02.03.2011 14:15 -

Libyassa taistellaan parhaillaan kiivaasti maan pääkaupungin Tripolin hallinnasta. Punaisen Ristin kansainvälisen työn johtaja Kalle Löövi kertoo, että esimerkiksi Tunisian ja Libyan rajalla on juuri nyt parikymmentä tuhatta ihmistä jumissa. Ja pakolaisten määrä kasvaa noin viidentoista tuhannen ihmisen päivävauhtia. Suuri osa pakenijoista on siirtotyöläisiä.

Kalle Löövi kuuluu kansainvälisen Punaisen Ristin ryhmään, joka on selvitellyt muun muassa sitä, milloin Tunisian puolella oleva SPR:n lääkintäryhmä pääsisi Libyan puolelle. Toistaiseksi lupaa ei ole Libyalta kuitenkaan hellinnyt. Ja myös pakolaisten tilanne on Löövin mukaan hyvin huono. Suurimmat ongelmat ovat vedensaanti ja saniteettitilat, eli vettä ja vessoja pitäisi saada nopeasti lisää. Lisäksi moni joutuu nukkumaan taivasalla, vaikka lämmintä on yöllä vain muutama aste.

SPR julkaisi eilen neljän miljoonan euron suuruisen hätäapuvetoomuksen. Mitä muuta on tekeillä tilanteen parantamiseksi?

Yhdysvallat aikoo lähettää Välimerelle kaksi maihinnousualusta ja satoja sotilaita. Aluksia ja joukkoja voidaan käyttää ihmisten evakuoimiseen Libyasta ja humanitaarisen avun toimittamiseen. Lisäksi ainakin Italia on ilmoittanut lähettävänsä humanitaarista apua Tunisiaan. Nyt paikan päällä olevat avustajat alkavat jo olla väsyneitä, ja unetkin ovat jääneet todella vähiin.

Kilpailut

Uusimmat