Maukas länsiafrikkalainen linssikastike ja paistetut ruokabanaanit
Juuri käynnistyneen lihattoman lokakuun voi laittaa käyntiin afrikkalaisilla mauilla.
Helsingin Vallilan African pots -lounaspaikassa on tarjolla pääsääntöisesti vegetaristisia ja vegaanisia ruokia afrikkalaisissa mauissa tarjoiltuna. Lounaspaikka jakoi Novalle kaksi perinteistä reseptiä, jotka ovat ruokapöydän kulmakiviä länsiafrikkalaisissa pöydissä.
Linssikastike on proteiinipitoinen, mieto, mutta maukas kastike, joka sopii nautittavaksi riisin, leivän tai vaikka pastan kanssa.
Kastikkeeseen tarvitset
2 iso sipulia
1 valkosipuli
1 inkivääri
1 purkki kookosmaitoa
2 kasvisliemikuutiota
250 g linssejä (punaisia, keltaisia tai valkoisia)
Mukaan voit lisätä haluamiasi kasviksia.
Aluksi pese linssit kolme kertaa. Keitä sen jälkeen linssejä noin 30 minuutin ajan. African potsin Fatima Usman toteaa, että on tärkeää olla kokoajan paikalla kun kokkaa linssejä, ettei keitä niitä yli.
Puolen tunnin rauhallisen keittelyn jälkeen lisätään pilkottu valkosipuli, raastettu inkivääri sekä kookosmaito. Tässä vaiheessa voi myös laittaa mukaan hienonnetut kasvikset.
Aineksia keitetään 10 minuutin ajan, jonka jälkeen kastike on valmis nautittavaksi.
Jos linssikastikkeeseen haluaa lisää potkua, sekaan voi laittaa valkopippuria tai chiliä.
Paistetuista ja maittavista ruokabanaaneista saa vaihtelua perinteisille lisukkeille. Ruokabanaaneihin tarvitset:
Ruokabanaaneita. Ruokabanaaneita saa esimerkiksi afrikkalaisiin tuotteisiin keskittyneistä ruokakaupoista.
Rypsiöljyä
Suolaa oman maun mukaan
Viipaloi banaani ja kuumenna öljy. Paista banaaninpaloja kunnes ne ovat rapean näköisiä ja kullanruskean värisiä. Ripottele suolaa, jos haluat.