SPR:n monikulttuurisen toiminnan kehittäjä yllättyi auttamisen halusta: Tällaistä vyöryä en ole ennen nähnyt

09.09.2015 08:30 -

SPR:n monikulttuurisen toiminnan kehittäjä pyytää suomalaisilta malttia avuntarjonnassa. Vaatelahjoitukset ja auttamisen halu ovat yllättäneet myös avustustyöntekijät. 

SPR:n Janne Leskinen on monikulttuurisen toiminnan kehittäjä, joka käytännössä ohjaa vapaaehtoisia auttamaan turvapaikanhakijoita ja maahanmuuttajia. 

- Olen paikalla siellä, missä tapahtuu, mutta olen tehnyt loikkauksen tavallaan toimiston puolelle. Työ on periaatteessa sitä, että organisoidaan ihmisiä tekemään sitä vapaaehtoistyötä. Tehdään asennekasvatusta, jossa edustetaan eri foorumeilla. Järjestötyössä on yleensä aika pehmoiset ja pörröiset työnkuvat, eli tässä tehdään kaikennäköistä. Tästä lähdettyäni menen hakkaamaan Excel-taulukkoon ihmisten tietoja ja soittelemaan eri toimijoille. 

Leskisen mukaan vastaanottokeskuksiin ja Punaisen Ristin konttikeräyksiin on tullut valtava määrä vaatelahjoituksia. Tällä hetkellä valtavaa vaatetulvaa lajitellaan, mutta juuri nyt akuuttia tarvetta vaatelahjoituksille ei ole.

– Tällä hetkellä ei tarvita lahjoituksia, mutta jatkossa niitä voi tarvita. Eli niistä kannattaa pitää kiinni. Nyt paikat ovat täynnä tavaraa, eikä voida oikein varastoida. Virallinen taho tiedottaa kun niitä jälleen tarvitaan.

Lahjoitusten turva ja ihmisten auttamisen halu on yllättänyt jopa Leskisenkin.

– Tällaistä vyöryä en ole ennen nähnyt. Tämä on ihan huikeata. Meillä on tuhansia avuntarjoajia, joihin emme ole ehtineet olla edes yhteydessä. Avuntarve ei ole katoamassa mihinkään. Järjestöt, poliisi ja keskukset ovat nyt tiukoilla, joten nyt tarvitaan malttia.

Leskisen mukaan turvapaikanhakijoita voi auttaa kotoutumisessa.

– Mikäli saadaan turvapaikkapäätös, niin ihmiset sijoitetaan kuntiin. Sitten heistä tulee kuntalaisia, jonka jälkeen heille voi tarjota apua. Tätä on esimerkiksi kieltenopetusta, heitä voi ottaa mukaan harrastustoimintoihin ja muuhun tavalliseen harrastamiseen. Prosessi kestää kauan, mutta turvapaikan saatuaan heistä tulee tavallisia suomalaisia.

Kilpailut

Uusimmat