Metallimusiikin kuuntelijat ovat muita onnellisempia

09.07.2015 12:00 -

Tuoreen tutkimuksen mukaan raskasta musiikkia nuorena fanittavat ovat aikuisiällä onnellisempia kuin muiden musiikkityylien kuuntelijat.

Pacific Standard -lehti uutisoi Three Decades Later: The Life Experiences and Mid-Life Functioning of 1980s Heavy Metal Groupies, Musicians and Fans -tutkimuksesta, johon otti osaa 377 aikuista. Selvityksen kohteena olivat 1980-luvulla metallimusiikkia fanittaneet tai sitä soittaneet henkilöt.

Humboldtin yliopistossa tehdyn tutkimuksen tulosten perusteella metallimusiikkia kuuntelevat "olivat nuorena selkeästi muita genrejä fanittaneita onnellisempia ja aikuisiällä muita tasapainoisempia”. Vaikka tutkimuksessa mainitaankin, että metallifanit usein kävivät läpi traumaattisia ”seksiin, päihteisiin ja rock and roll -elämäntyyliin” liittyyviä kokemuksia, metallifani-identiteetti myös toimi itsetunnon vahvistajana ja suojaavana elementtiä negatiivisia kokemuksia vastaan.

Muita raskaan musiikin fanituksen mukanaan tuomia positiivia puolia olivat muun muassa ”nuorekkaan, onnellisen ajattelutavan ylläpitäminen”. Tämän lisäksi metallidiggarit katuivat muita vähemmän nuorena tekemiään asioita. Toki tutkimuksessa painotettiin samalla sitä, että siihen todennäköisemmin ottivat osaa sellaiset ihmiset, jotka mielellään kertoivat elämäntilanteestaan, kuin ne jotka eivät olleet siihen tyytyväisiä.

Mistä syystä sitten raskaan musiikin fanittaminen nuorella iällä johtaa aikuisiän onnellisuuteen? Tulosten perusteella yksi keskeinen syy tähän on metallimusiikkiin kuuluva yhteisöllisyys.

- Sosiaalinen verkosto ja tuki ovat keskeinen nuoruuden ongelmien keskellä auttava seikka. Metallifanien ja -muusikoiden välillä on vahva side ja yhteisöllisyyden tunne, jonka avulla hankalia tunteita ja kokemuksia on helppo jakaa muiden samanhenkisten ihmisten kanssa.

Yksi syy siihen, että tutkimuskohteena olivat juuri 1980-luvulla metallia fanittaneet henkilöt pohjautuvat tuolloin tehtyihin tutkimuksiin, joiden mukaan raskasta musiikkia kuuntelevilla olisi todennäköisesti muita suurempi mahdollisuus syrjäytymiseen tai epäsuotuisaan tulevaisuuteen.

(Nova)

Kilpailut

Uusimmat