Marraskuun voimabiisit

Radio Novan marraskuu on voimabiisien marraskuu!

Mikä on se biisi, jota soitit tänä aamuna repeatilla Youtubesta. Se biisi, joka puski sisun pintaan juuri kun olit luovuttamassa.

Alla tarinat 10 isosta voimabiisistä – onko omasi joku näistä? Vai joku muu?

Valitse listasta tai ehdota omaa kappalettasi, hyvillä perusteluilla. Voimabiisinsä jättäneiden kesken arvotaan lippuja suurtähtein keikoille – kuulemaan lisää voimabiisejä livenä.

Jätä vielä yhteystietosi

* pakollinen kenttä

Odota hetki.

Kiitos osallistumisestasi!

Klikkaa kuvaa, niin pääset lukemaan tarinan

Juha Tapio
sinun vuorosi loistaa

Tapio oli työhuoneella tavallisena tiistai aamuna omien sanojensa mukaan ”rämpyttelemässä G-duuria”. Kun artisti oli aikansa soitellut eri melodioita ja sointukiertoja niin hän huomasi biisin muodostuneen.

Artisti oli koko kirjoitusprosessin ajan miettinyt erästä rakasta henkilöä, josta hän kirjoitti koko tekstin. Biisi kertoo siis läheisen ihmisen elämästä, ja siitä kuinka hän sinnikkäästi ja nurkumatta hoitaa oman työnsä. Kappale on Tapion kunnianosoitus tälle henkilölle ja hänen tapansa nostaa tuo ihminen esille.

Biisin tekovaiheessa Juha Tapio bändeineen mietti mitä kappale kaipaa, ja bändin yhteiseksi vitsiksi tuli Michael Monroen saksofonisoolo. Kun vitsiä oli pyöritelty tarpeeksi kauan, niin Monroelle soitettiin ja tämä suostui. Kappale on tästäkin syystä artistille tärkeä, sillä siitä syntyi aivan uusi ystävyyssuhde rocklegendan kanssa.

Anna Puu
Ota minut tällaisena kuin oon

Radio Novan haastattelussa artisti kertoo, että biisi kuului alun perin hänen niin sanottuun häpeälaariinsa. Kappale oli jäädä sinne ikuisiksi ajoiksi, koska se sisälsi niin paljon artistin omia ajatuksia.

Lopulta Anna kuitenkin paljasti tekstin tiimilleen ja siitä tehtiin biisi, josta on artistin omin sanoin tullut ”voima anthem”. Vaikka Annan omat fiilikset tekstin takaa olivat melankoliset ja kaihoisat, tuli siitä kuitenkin riemuisa.

Artisti kuvaileekin kappaletta kauniisti: ”Mun mielestä siinä kiteytyy aika oleellinen asia elämässä, että jokainen meistä kaipaa tulla nähdyksi sellaisena kuin on, ja tulla hyväksytyksi sellaisena kuin on.”

Lauri Tähkä
Mä en pelkää

Mä en pelkää on biisi, joka kertoo luopumisen tuskista, ”Tytöt muuttavat kotoa ja vanhemmat alkavat olla aika iäkkäitä” Tähkä kertoo Iltasanomien haastattelussa.

Tähkä yhdistelee biiseissään niin omaa elämää kuin myös seuraavaa sukupolveakin. Kappale syntyi biisinkirjoitusleirillä ammattilaisten kanssa, mutta se ei tarkoita, etteikö biisi olisi henkilökohtainen.

Voice.fi:n artikkelissa Tähkä kertoo biisissä olevan paljon voimallisuutta, mutta myös rakkaudellista lohdullisuutta - ”sitä, että uskaltaa mennä tuntematonta kohti ja olla elämässä pelkäämätön suurienkin asioiden edessä, vaikkakin se on monesti erittäin vaikeaa.”

Kaija Koo
Siniset tikkaat

Siniset tikkaat on ehdottomasti yksi suomalaisten suosituimmista voimabiiseistä, jossa artistin omin sanoin ”oikein tahkotaan toisillemme, että me selvitään tästä, oli sitten mikä vaan”. Kappale on todella voimaannuttava, energisoiva ja toivoa antava.

Biisi on syntynyt täysin aidosta tilanteesta, jossa nuori laulajatar tuli kertomaan Kaija Koolle, kuinka tahtoisi joskus olla kuin hän. Tämän innoittamana biisiin tuli mielenkiintoinen sukupolvien välinen tarina, jossa nuori tyttö keskustelee vanhemman naisen kanssa. Biisin työnimenä toimikin osuvasti ”Silta”.

Queen

The Show Must Go on on karu tarina siitä, kuinka yhtyeen kaulahahmo Freddie Mercuryn täytyy ponnistella esiintyäkseen, vaikka kuolema on lähellä. Vaikka hänen diagnoosiansa ei vielä kappaleen julkaisun aikana ollut kerrottu, niin media ja fanit tiesivät Mercuryn olevan erittäin sairas.

Mercury oli niin sairas, että biisin laulaminen oli hänelle fyysisesti lähes mahdotonta. Ja kun yhtyeen kitaristi Brian May sanoi Freddielle nauhoitusvaiheessa, että hän ei usko laulamisen olevan mahdollista, niin Mercury vastasi vihaisesti tekevänsä sen. Freddie otti yhden vodkapaukun, ja lauloi biisin täydellisesti.

Kappale on siis todellinen voimabiisi, ja muistutus siitä että koskaan ei pidä luovuttaa.

Elastinen
Supervoimii

Supervoimii on todella henkilökohtainen biisi, jossa Elastinen kertoo rehellisesti tunteistaan vaimoaan kohtaan. Kappale on tarina siitä, että miten joku oikea henkilö voi parantaa, vaikka olisi kuinka hajalla ja huonossa tilassa itsensä kanssa.

Artisti kehottaakin ihmisiä kertomaan tunteistaan rakkailleen, mutta tiedostaa myös suomalaisten miesten rujouden. ”Suomalainen mentaliteetti on vähän sellainen, että kyllähän se vaimo tietää, että sitä rakastan. Se ääneen sanominen ja sellaiset osoitukset, ne ovat todella vaikeita. Ehkä teen nyt tämän kaikkien suomalaisten, jurojen miesten puolesta, ne voi vaan laittaa biisilinkin vaimolleen” Elastinen pohtii Voice.fi:n haastattelussa.

Biisiä edeltävä vuosi oli artistille itselleen suuri, ja mukaan mahtui niin naimisiinmeno kuin lapsen syntyminenkin. Supervoimii valoittaa myös näitä tapahtumia. Kappaleella Elastinen käsittelee myös omia heikkouksiaan.

Bon Jovi
Livin’ on a Prayer

Livin’ on a Prayer on biisi, joka pohjautuu tosielämään, ja kertoo nuoresta duunaripariskunnasta Tommysta ja Ginasta. Kappale kertoo pariskunnan elämän haasteista, kun rahaa on vähän, ja ainoa tehtävä on selviytyminen.

Biisi on myös Jon Bon Joville itselleen tärkeä, sillä tarina itseasiassa kertoo juuri hänestä ja tyttöystävästään Mariasta, jota kutsuttiin Ginaksi. Alkuperäisen tarkoituksen mukaan kappaleen pari olisikin ollut Johnny ja Gina, mutta Jon ei halunnut omaa nimeä biisiin.

Biisi oli myös yhteiskunnallisesti tärkeä, ja se otti vahvasti kantaa Ronald Reaganin sosiaalipolitiikkaa polkeneeseen valtakauteen.

Roope Salminen
ihan ok

Ihan ok syntyi, kun Roope oli bändinsä kanssa tekemässä omin sanoin ”stadion anthemia, huudatus biisiä”. Kappaleeseen oli jo tehty melodia sekä biitti, johon kaikki olivat tyytyväisiä. Mutta se kaipasi vielä nimen. Jonkun nimen, jota huutaa. Lopulta vaihtoehdot aina Herkuleksesta Jumalaan kuopattiin, ja Roope päätti, että hän haluaa kertoa olevansa ”ihan ok”.

Biisi kertoo siitä, kuinka se että on ”ihan ok” riittää hyvin. ”Ei tarvi olla ehjä, ei tarvi olla kaunis, ei tarvi olla vahva. Vaan riittää, että pyrkii olemaan ok” – Salminen kertoo.

Katri Ylander
Sano mulle jotain kaunista

Sano mulle jotain kaunista on biisi, joka on ollut olemassa jo vuonna 2005, mutta tekstiä muutettiin paljon lopulliseen versioon. Teksti kertoo epävarman ihmisen näkemyksestä elämästä.

Artisti itse kertoo biisissä olevan monia eri tasoja, ja sen voi kokea monella eri tavalla.

Kysyttäessä ajatusta kappaleen takaa Ylander vastaa Radio Novan haastattelussa: ”Meidän aika täällä on rajallinen, ja halu elää ennen kuin täältä lähdetään”. Artisti tiedostaa, että moni kokee ajatuksen lähtemisestä synkkänä, mutta hänen mielestään juuri se saa oivaltamaan elämisen merkityksen.

P!NK
Raise Your Glass

Raise Your Glass on biisi kaikille niille, jotka tuntevat, etteivät kuulu valtavirtaan.

P!NK itse kertoo, että hän oli ollut kiertueella yli kaksi vuotta eikä tänä aikana ollut kirjoittanut mitään. Tällöin hän päätti taistella valtamediaa vastaan, ja kirjoittaa biisin kaikille altavastaajille.

Artisti itse ei osannut kertoa tulisiko biisistä suosittua, mutta se ei ollut hänelle myöskään tärkeää. P!NK onkin kuvannut ajatuksiaan suosion ja kyseisen biisin suhteesta seuraavanlaisesti: ”Sen sijaan, että olisin alkanut kansikuvatytöksi, päätin alkaa keikkailevaksi artistiksi. Sinun ei tarvitse olla suosittu, kun olet keikkaileva artisti. Täytyy ainoastaan olla hyvä. Ja tämä on kiitos faneilleni.”