Kuva: Shutterstock

Voit syyllistyä tietämättäsi ilmailurikkomukseen dronea lennättäessäsi - vältä nämä virheet

08.05.2024 08:15 - Jasmin Mikkilä

Dronea voi lennättää myös muissa EU-maissa, mikäli operaattori on rekisteröity Suomessa.

Kun säät lämpenevät, tuhansia droneja tullaan näkemään taivaalla ympäri Suomea. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom muistuttaa, että turvallinen lennättäminen edellyttää sääntöjen sekä velvotteiden noudattamista.

Pilotin tulee tarvittaessa suorittaa verkkoteoriakoe sekä perehtyä lennättämisen pelisääntöihin, mikäli käytettävä drone tai ympäristö velvoittavat sen. Tällä hetkellä rekisteröityneitä droneoperaattoreita on yli 17 800 sekä kauko-ohjaajia yli 27 000.

Käyttäjän tulee rekisteröityä operaattoriksi silloin, jos drone painaa 250 grammaa tai enemmän  tai se on varustettu kameralla tai henkilötietojen tallennukseen kykenevällä anturilla. Kauko-ohjaaja vastaa dronen lennätyksestä, ja operaattori sekä kauko-ohjaaja voivat olla sama henkilö. Operaattori voi myös vastata useammasta kauko-ohjaajasta. 

- Muistathan varmistaa ennen lennätyskauden alkua, että operaattorikautesi on voimassa ja operaattoritunnuksesi on kiinnitetty dronen kylkeen. Itse dronea ei tarvitse rekisteröidä Traficomille. Jos vaihdat dronea tai hankit niitä lisää, sama operaattoritunnus käy kaikkiin, kunhan tunnus on vain voimassa, kommentoi ylitarkastaja Mikko Liukkonen.

Dronea voi lennättää myös muissa EU-maissa, mikäli operaattori on rekisteröity Suomessa. Kuitenkin jos dronea ei ole rekisteröity operaattoriksi, sen lennättäminen on laitonta. Tällöin voi syyllistyä muun muassa ilmailurikkomukseen.

Dronen kunto kannattaa tarkistaa talven jäliltä

Dronea kannattaa talvella säilyttää kuivassa sekä lämpimässä sisätilassa, koska esimerkiksi kostea ja kylmä ulkovarasto voi vaikuttaa heikentävästi sähköjärjestelmien kuntoon. Ennen ensimmäistä lennätystä drone kannattaa myös tarkistaa huolellisesti.

- Ensimmäinen lennätys tulee tehdä varovasti, varsinkin jos edellisestä kerrasta on pidempi aika, jotta drone pysyy varmasti hallinnassa. Varmista moottoreiden ja potkureiden kunto ja seuraa akkujen toimintaa. Päivitä tarvittaessa dronen ohjelmisto ja varmista paikkatietoisuustoiminnon toimivuus, jos drone on sellaisella varustettu, Liukkonen muistuttaa.

Keväällä lennättämisessä kannattaa huomioida myös luonto sekä eläimet. Lennättämistä tulisi välttää esimerkiksi lintujen mahdollisilla pesimäalueilla aina huhtikuusta heinäkuuhun.

Traficomin testillä voi myös alustavasti selvittää, missä ja millä edellytyksillä dronea voi lennättää. Dronen lennättämiseen on tullut myös uusia muutoksia tämän vuoden alussa, kun droneasetuksen siirtymäkausi päättyi.

Lue myös: Tänä keväänä syytä varautua poikkeusjärjestelyihin liikenteessä - taustalla kuitenkin ilahduttava syy

Lue myös: Lähes puolet pyöräilijöistä ei käytä kypärää

Lue myös: Poikittaisliikennettä helpotetaan Helsingissä viimein - HSL vastaa asiakkaiden toiveeseen

Lähde: Traficom

Kilpailut

Uusimmat