Kuva: AOP

Vappu Pimiällä on yksi jouluruokaperinne, joka on ollut hänen vastuullaan lapsuudesta saakka

21.12.2020 09:15 - Reija Saarinen

Vappu Pimiää voi joulunpyhinä myös kuunnella Radio Novan taajuudelta.

Joulua vietetään ensi viikolla eli jälleen on aika rauhoittua kiireen keskellä nauttimaan hyvästä ruoasta ja perheen seurasta. Tänä vuonna monen perinteiset suunnitelmat ovat saattaneet muuttua, sillä koronan vuoksi joulua suositellaan vietettäväksi vain lähipiirin kesken. 

Juontaja Vappu Pimiä kertoo Radio Novan haastattelussa viettävänsä joulua perinteisesti mökillä. 

- Vietän joulua perheeni eli mieheni ja kahden lapseni kanssa sekä siskoni ja hänen miehensä ja lapsensa kanssa. Eli hyvin pieni porukka. Meillä jouluun kuuluu isona osana tietenkin ruoka. 22.12. ja 23.12. päivä hikoilen ruoan kanssa ja 24.12. keskitytään syömiseen ja lahjojen avaamiseen, Pimiä naurahtaa. 

Pimiä kertoo aina olleensa jouluihminen. Se on kuitenkin saanut syvemmän merkityksen lasten syntymän jälkeen. 

- Olen todella kova jouluihminen. Joulun merkitys on lasten syntymän jälkeen kasvanut entistäkin suuremmaksi ja se joulun sanoma on kirkastunut entisestään. Jotenkin tänä vuonna odotan joulua vielä ehkä enemmän kuin aiemmin. Odotan sitä, että saa rauhoittua ja pääsee pois tästä ympärillä vellovasta tilanteesta. 

Pimiän omat lapsuusjoulumuistot liittyvät suurelta osin lahjoihin sekä yhdessä vietettyyn aikaan. Siellä on kuitenkin myös eräitä perinteitä, jotka ovat säilyneet tähän päivään saakka.

- Nuoresta tytöstä asti mulla on ollut sellainen rooli, että olen aina tehnyt jouluna jälkiruoat. Ja se on säilynyt näihin päiviin. Eli edelleenkin teen jäädykettä jälkiruoaksi.

- Edesmennyt Eila-mummini sen sijaan teki aina tällaista lihalientä, ja sen olen itse ottanut mukaan omiin perinteisiini. Keitin koko viikonlopun alusta asti, luista alkaen, lihalientä ja tein pasteijoita. Teemulle taas on todella tärkeää, että joulurauhan julistus kuunnellaan.

Myös lahjoihin kiinnitetään Pimiän perheessä huomiota. 

- Meillä lahjat avataan sellaisessa ringissä. Jokainen avaa vuorotellen ja muut katsovat. Minusta se on kiva opettaa lapsille, että niitä ei vain revitä auki, vaan odotetaan sitä omaa vuoroa.

Perhejoulun lisäksi Pimiä viettää aikaa myös radiostudiossa. Häntä pääsee kuulemaan Radio Novan taajuuksilla joulu- ja tapaninpäivänä klo: 12-16. Mutta mitä kaikkea silloin on luvassa?

- Joulun lähetykset pitävät sisällään viisaita sanoja kirkkoherra Kari Kanalalta. Halusin pyytää hänet sen takia vieraaksi, koska tänä jouluna moni saattaa kokea yksinäisyyttä. Tämä koskettaa varmasti etenkin vanhempia ihmisiä, jotka saattavat yleensä jouluna nähdä perhettä ja sukulaisia. Ajattelin, että Karilla voisi olla hyvää sanottavaa tähän. 

- Sitten myös sommelier Samuil Angelov ja keittiömestari Kape Aihinen ovat puhumassa uudenvuoden ruoka- ja juomasuosituksista, Pimiä vinkkaa. 

Radio Nova ja Voice.fi ovat osa Bauer Mediaa. 

Lue myös: Vappu Pimiä suostui ensimmäistä kertaa yhteishaastatteluun puolisonsa kanssa - perustelee somessa

Kilpailut

Uusimmat