Kuva: Shutterstock

TikTokkaajat neuvovat katsojia antamaan auringonvaloa genitaaleille - asiantuntijat varoittavat

04.09.2022 09:15 - Jenni Tuusjärvi

Sosiaalisessa mediassa leviää ajoittain misinformaatiota, joka voi olla jopa vaarallista.

"Perineum sunning", eli genitaalialueen altistamista auringonvalolle suosittelevat videot leviävät tällä hetkellä TikTokissa.

Genitaaleille suunnatun auringonvalon väitetään tekevän hyvää ihmiselle, mutta asiantuntijat korostavat, että väitteelle ei ole todisteita. Heidän mukaansa trendi voi olla jopa haitallinen.

Perineum sunning -trendissä henkilö kohdistaa genitaalinsa suoraan kohti aurinkoa lyhyiksi ajoiksi kerrallaan. Osa henkilöistä makaa alastomana selällään jalat levällään, osa pyllistää kädet ja jalkapohjat maassa kohti aurinkoa. Trendin ajatuksena on altistaa genitaalit D-vitamiinille, jonka väitetään lisäävän energiaa, parantavan unenlaatua, keskittymistä sekä luovuutta.

Terveysvaikuttajien lobbaama trendi ei ole uusi, mutta Insider-julkaisun mukaan se on saanut uutta pontta TikTokissa.

Muun muassa TikTokkaaja Pauly Long, joka tunnetaan raa'an lihan syömisen ihannoinnistaan, julkaisi heinäkuun lopussa videon, jossa hän antaa auringonvaloa genitaaleilleen.

"Ajattele tätä... miksi et antaisi aurinkoa kehosi tärkeimmille alueille? Mitä enemmän piilotat kehoasi auringolta, sitä heikompi se on", Longin videolla todetaan.

Toisella videolla Long kertoo harjoittavansa perineum sunningia 10-15 minuuttia päivässä.

Mikäli julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

TikTokkaaja ja ihotautilääkäri Dustin Portela varoittaa trendistä. Hän kertoo joutuneensa poistamaan ihosyöpää genitaalialueilta, eikä hänen mukaansa genitaalien altistaminen auringonvalolle ole riskien arvoista.

Jo vuonna 2019 genitaalien vilauttaminen auringolle nousi trendiksi. Tuolloin Insider kertoi muun muassa Metaphysical Meagan -nimimerkillä sosiaalisessa mediassa vaikuttavan hyvinvointivalmentajan levittävän tietoa perineum sunningin hyödyistä. Hän väitti tuolloin harjoituksen parantavan unenlaatua ja seksuaalisuutta. Hän kertoi muutama vuosi takaperin antavansa anukselleen aurinkoa viiden minuutin ajan päivässä.

Mikäli julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Lääkäri Diana Gall on kommentoinut aiemmin trendiä, että ihon altistaminen suoralle auringonvalolle lisää ihosyövälle.

Asiantuntijat ovat kommentoineet kyseisen trendin olevan esimerkki siitä, kuinka sosiaalisessa mediassa leviävä misinformaatio voi olla vahingollista ja jopa vaarallista.

Lue myös: TikTok-trendissä yritetään suudella parasta kaveria - terapeutti kertoo, milloin se kannattaa

Lue myös: Poliisin mukaan TikTokissa leviää koulu-uhkauksiin yllyttävä haaste

Lue myös: Tiktok-haasteessa oppilaat tekevät tuhoja koulussa - palvelu kieltää toiminnan jyrkästi

Lähde: Insider

Kilpailut

Uusimmat