Kuva: Shutterstock

Ällöttävä löytö - lääkäreiden yleisesti käyttämä tutkimusväline voi olla täynnä bakteereja

21.12.2018 20:45 - Katariina Auvinen

Tutkimus osoitti, että stetoskooppien puhdistaminen on enemmän kuin tärkeää.

Jokainen, joka on joskus käynyt lääkärissä on varmasti kokenut sen, että lääkäri on muun muassa kuunnellut sydäntä sekä keuhkoja stetoskoopilla. Uuden tutkimuksen mukaan stetoskooppi voi kuitenkin olla täynnä bakteereja, kertoo  Infection Control & Hospital Epidemiology -julkaisu. 

Tutkimus on tehty Pennysalvian lääketieteellisessä yliopistossa. Tutkimuksessa testattiin lääkäreiden sairaaloissa käyttämiä stetoskooppeja ja kävi ilmi, että suurimmaksi osaksi tutkimusväline sisälsi todella paljon bakteereja. 

Tutkimustulokset olivat huolestuttavia, vaikkakaan eivät yllättäviä, kerto yliopiston johtava tutkija Ronald Collmann. Collmann on erikoistunut keuhkolääkäri. Collmannin mukaan kaikki tutkittavat stetoskoopit altistettiin tahallisesti monilla bakteerikannoilla. Sen jälkeen stetoskoopit tutkittiin ja kävi ilmi, että yli puolet näytteistä sisältivät Staphylococcus aureusta, joka voi aiheuttaa vakavia ja mahdollisesti kuolemaankin johtavia infektioita. 

Collmannin mukaan stetoskooppien puhdistukseen tulisi kiinnittää erityistä huomiota. 

- Kaikki riippuu siitä, miten stetoskooppeja puhdistetaan tutkimusten välissä, Collmann kertoo asiasta uutisoivalle Health-julkaisulle. 

Health-julkaisun mukaan vetyperoksidi on tehokkain puhdistusmenetelmä, jos sillä puhdistetaan stetoskooppia minuutin ajan. Silti, mikään tutkimuksessa tutkittu menetelmä ei jättänyt työvälinteitä täysin tahrattomaksi. 

Tämän vuoksi on siis teoriassa mahdollista, että bakteereita voisi siirtyä potilailta toisille stetoskooppien kautta, vaikkakaan se ei ole kovinkaan mahdollista julkaisun mukaan. 

Collmann mainitsee, ettei kuitenkaan ole syytä mennä paniikkiin ja vältellä lääkäreitä. Sen sijaan tutkimustulokset ovat hyvä muistutus terveydenalan ihmisille, että puhdistaminen on enemmän kuin tärkeää ja siihen tulisi kiinnittää todella paljon huomiota. 

Lue myös: "Maailman tatuoiduin lääkäri" Sarah, 30, kertoo syrjinnästä - häädettiin jopa ravintolasta

Lue myös: Hammaslääkärit muistuttavat: Yleiset tavat, jotka haurastuttavat purukalustoa huomaamattasi

Lähde: Health

Kilpailut

Uusimmat