Kuva: Shutterstock

Huonoja uutisia viinilasillisista nauttiville - ei ole olemassa turvallista alkoholimäärää

25.08.2018 18:15 - Katariina Auvinen

Uusi tutkimus on karua luettavaa.

Maailmassa on tehty monia tutkimuksia alkoholiin liittyen. Alkoholin haittavaikutuksista tiedetään jo paljon, mutta nyt uusin tutkimus on erittäin karua luettavaa. Insider-julkaisun mukaan ei nimittäin ole olemassa turvallista määrää alkoholia, jota voisi kuluttaa eli yksikin viinilasillinen viikossa on liikaa. 

Esimerkiksi Suomessa terveysviranomaiset ovat pitäneet korkeana riskitasona miehillä 24 annosta viikossa ja naisilla 16. Kohtalaisen alkoholin liikakäytön riskiksi katsotaan miehillä 14 annosta ja naisilla seitsemän annosta viikossa. 

Tieteellisessä julkaisussa The Lancetissa, julkaistussa tutkimuksessa tutkittiin alkoholin vaikutusta ihmisiin eri puolilla maailmaa. Tutkimus suoritettiin 1990-2016. Kun tutkijat selvittivät tuloksia he huomasivat, että huolimatta siitä, joiko ihminen illan aikana useamman alkoholiannoksen kuin yhden, riskit olivat pääasiallisesti samat. 

Totta kai eroja huomattiin, jos tutkimushenkilö joi viisi tai vain yhden alkoholiannoksen päivässä. 

Vaikka toisten tutkimusten mukaan kohtuullinen alkoholinkäyttö voi suojata sydänsairauksilta, muut riskit kumoavat tämän hyvän vaikutuksen. Alkoholia käyttävät henkilöt ovat vaarassa sairastua esimerkiksi syöpiin tai maksasairauksiin. 

Maailmanlaajuisesti noin 2.2 prosenttia naisista ja 6.8 prosenttia miehistä kuolee alkoholista johtuviin sairauksiin. Alkoholi on listattu seitsemänneksi yleisimmäksi ennenaikaisen kuoleman aiheuttamaksi syyksi. 

Lue myös: Rasvainen ruoka on pahinta, mitä voit syödä krapulassa - lue, mitä muuta kannattaa välttää

Lähde: Insider 

Kilpailut

Uusimmat