Kuva: Shutterstock

Kuulutko riskiryhmään? – Minimoi 8 sydänkohtauksen riskitekijää

20.04.2018 16:10 - Katja Nygård - Luettu 1 719 kertaa

Ikään, sukupuoleen, saati sukuhistoriaansa ei pysty itse vaikuttamaan. Sen sijaan moneen sydämen hyvinvointia parantavaan – tai pahentavaan asiaan omilla valinnoilla on iso merkitys.

Tupakointi: Pitkäaikainen tupakointi lyhentää elämää keskimäärin kahdeksalla vuodella. Tupakoitsijan riski kuolla sydänkohtaukseen on huomattavasti suurempi kuin tupakoimattomalla ikätoverilla. Lopettamalla tupakoinnin ja pysymällä savuttomana suojelet siis sydäntäsi parhaiten.

Korkea kolesteroli: Kolesteroli on kehon tuottamaa rasva-ainetta, jota saamme myös ruoasta. Kehomme tarvitsee kolesterolia, mutta liian suuri määrä on haitallista sydämelle ja verisuonille. Liika kolesteroli alkaa kertyä verisuonten seinämiin, jolloin veren virtaaminen hidastuu tai suoni voi tukkeutua kokonaan.

Korkea verenpaine: Verenpaine tarkoittaa valtimoissa vallitsevaa painetta. Arviolta miljoona suomalaista käyttää verenpainelääkkeitä, ja saman verran kärsii tietämättään korkeasta verenpaineesta. Jatkuvasti koholla oleva verenpaine vaurioittaa sydänlihasta sekä verisuonia ja johtaa elinvaurioihin, kuten sydämen vasemman kammion laajentumaan.

Diabetes: Sepelvaltimotauti on kakkostyypin diabeteksen varhainen lisäsairaus. Sydän- ja verisuonisairaudet ovat diabeetikoilla kolme kertaa yleisempiä kuin henkilöillä, joilla ei ole diabetesta. Terveellinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta pienentävät riskiä aikuisiän diabeteksen puhkeamiseen.

Liikunnan puute: Vähäiselläkin liikunnalla on terveyden kannalta merkittäviä, positiivisia vaikutuksia. Säännöllinen liikunta puolittaa ensimmäisen sydäninfarktin vaaraa ja ehkäisee sepelvaltimotaudin kehittymistä. Liikunta alentaa kolesterolia, laskee kohonnutta verenpainetta ja vähentää riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen.

Ylipaino: Ylipainon karistaminen kannattaa aina. Pienelläkin painonpudotuksella on hyviä vaikutuksia terveyteen. Etenkin vyötärölle kertyneestö ylipainosta on hyvä päästä eroon, sillä vatsaonteloon kertynyt rasva lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Epäterveellinen ruokavalio: Kovia rasvoja ja runsaasti suolaa sisältävä ruokavalio, nopeat hiilihydraatit ja vähäinen kuidun määrä rasittavat kehoa. Yleensä epäterveellisen ravinnon aiheuttamat haitat syntyvät hitaasti, vuosien tai jopa vuosikymmenien kuluessa. Suosi pehmeää rasvaa, nauti riittävästi kuitua ja vähennä suolan käyttöä.

Masennus: Masennus vaikuttaa voimakkaasti sydämeen ja sen verenkierrosta huolehtiviin valtimoihin. Etenkin hoitamattomana masennus kohottaa sydäninfarktin ja aivohalvauksen riskiä peräti 60 prosenttia. Masennukseen liittyvät autonomisen hermoston säätelyn häiriöt voivat vaikuttaa häiritsevästi esimerkiksi sydämen sykkeeseen ja rytmiin.

Lähteet:

Heartfoundation

Sydän.fi

Sydänliitto.fi

Terve.fi,

Terveyskirjasto

Arvostele artikkeli

Kilpailut

Uusimmat