Kuva: Shutterstock

Tutkimus: Suurin osa vanhemmista antaa lapsilleen liian aikaisin kiinteää ruokaa

18.01.2018 19:15 - Katariina Auvinen

Suomessakin on vallalla suositus, jonka mukaan kiinteän ruuan aloittamisikä olisi neljän ja kuuden kuukauden välillä.

Good Housekeeping -julkaisu uutisoi uusimmasta tutkimuksesta, jossa tutkittiin vauvojen ruokavaliota erityisesti kiinteän ruuan osalta. Tutkimuksessa kävi ilmi, että suurin osa vanhemmista aloittaa kiinteän ruuan syöttämisen liian aikaisessa vaiheessa. Tämä voi johtaa ongelmiin myöhemmällä iällä. 

Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee, että lasta aletaan totuttaa kiinteään ruokaan aikaisintaan kuuden kuukauden ikäisenä. Suomessa kiinteän ruuan aloittamisikä liikkuu neljän ja kuuden kuukauden välillä. 

National Health and Nutrition Examination -tutkimus selvitti, että suurin osa vanhemmista aloittaa kiinteän ruuan syöttämisen jo aikaisemmin. Tämä kuitenkin voi johtaa siihen, että lapsi ei saa kaikkia tarvitsemiaan ravintoaineita, joita vauva saisi vain korvikkeista tai äidinmaidosta. Nämä ravintoaineet ovat tärkeitä erityisesti lapsen kehityksen kannalta. 

Tutkijoiden mukaan olisi parempi odottaa kuuden kuukauden ikään ennen kiinteän ruuan aloittamista. Toisaalta julkaisu kannustaa myös juttelemaan neuvolahenkilökunnan kanssa arveluttavista asioita, koska jokainen vauva on erilainen. 

Lue myös: Ihmiset raivostuivat Chrissy Teigenin julkaisemasta kuvasta - "Voit satuttaa häntä"

Lähde: Good Housekeeping

Kilpailut

Uusimmat