Kuva: Fotolia

Koiraihmiset huomio! Koiran omistaminen vähentää sydänkohtauksen riskiä

19.11.2017 21:15 - Iiro Myllymäki

Koiran omistamisella oli erityisen myönteinen vaikutus muuten yksin eläviin.

Koiranomistajat varmasti tietävät, miten paljon oma karvainen kaveri parantaa elämänlaatua. Nyt tämä on todettu myös mittavassa Ruotsissa tehdyssä tutkimuksessa.

Tutkimuksessa havaittiin, että koiran omistaminen vähensi yksin elävien riskiä kuolla sydän- ja verisuonitautiin ja esimerkiksi sydänkohtaukseen 36 prosentilla. Useamman ihmisen kotitalouksissa vaikutus ei ollut näin merkittävä, mutta niissäkin koiranomistajien riski kuolla sydän- ja verisuonitautiin väheni 15 prosentilla.

Uppsalan yliopiston professori Tove Fall kertoo The Guardianille, miksi vaikutus on voimakkain juuri yksinelävien keskuudessa. Hänen mukaansa koiran omistaminen vähentää näiden muuten yksin elävien ihmisten yksinäisyyttä ja näin ollen myös vähentää yksinäisyyteen linkittyviä terveysongelmia. Arvostettu brittiläinen lääkäri Helen Stokes-Lampard on varoitellut, että yksinäisyys on yhtä haitallista ihmisen terveydelle kuin pitkäaikainen sairaus.

Koiranomistamisen terveyshyötyjä tutkittiin analysoimalla 3,4 miljoonan ruotsalaisen terveystietoja ja sitä, omistavatko he koiran vai eivät. Tutkittavat ihmiset olivat iältään 40-80-vuotiaita, ja heitä seurattiin yhteensä 12 vuoden ajan. Tutkittavasta joukosta 13 prosentilla oli lemmikkikoira.

Lue myös: Koirien kärsimys liikuttaa meitä enemmän kuin ihmisten kärsimys, uusi tutkimus kertoo

Lähde: The Guardian

Kilpailut

Uusimmat