Kuva: Fotolia

Vatsa kipeä? Ruuat, joita syömällä helpotat oloasi kotikonstein

05.08.2017 16:15 - Emmi Moilanen

Esimerkiksi inkivääri voi tuoda yllättävän avun vatsakivuista kärsivälle.

Kipeä vatsa on inhottava vaiva. Särystä ei pitäisi jäädä kärsimään liian pitkäksi aikaa ja ensimmäisenä helpotusta voikin kokeilla hakea omasta keittiöstä. Useilla ruoka-aineilla nimittäin tiedetään olevan vatsaa helliviä vaikutuksia.

Goodhousekeeping-sivusto kysyi asiantuntijoilta, millä ruoka-aineilla voi kokeilla rauhoittaa ärtynyttä vatsaa kotikonstein.

Banaani

Banaanit sisältävät runsaasti kuitua ja säännöllisesti nautittuna kyseinen hedelmä voi saada myös suoliston toimimaan säännöllisemmin.

- Banaani on hyvä vaihtoehto siitä syystä, että se sulaa helposti eikä ärsytä ylävatsan aluetta lisää, toteaa ravitsemusterapeutti Julie Upton.

Kaura

Lisäämällä kokojyvätuotteita ruokavalioosi saatat samalla helliä ärtynyttä vatsaasi.

- Kaurasta saatavat liukoiset kuidut parantavat ruuansulatuselimistön toimintaa, toteaa ravitsemusasiantuntija Jaclyn London.

Vatsakipuisen tulisi kuitenkin muistaa, että liika on aina liikaa, eikä kokojyvätuotteita saisi nauttia niin sanotusti ”mahan täydeltä.”

- Liiallinen syöminen voi aiheuttaa pahoinvointia ja turvotusta. Myös kaasua voi kerääntyä suolistoon, hän lisää.

Bataatti

Ruuat, jotka sisältävät runsaasti kalsiumia, magnesiumia ja kaliumia ehkäisevät tehokkaasti turvonnutta oloa. Esimerkiksi bataatti sisältää kaikkia näitä elimistölle tarpeellisia ravintoaineita.

Inkivääri

Inkivääri on käytännöllinen lisä ruokavalioon siitä syystä, että sitä on helppo nauttia monipuolisesti esimerkiksi juomissa, mausteena tai ravintolisänä.

- Inkivääriteen ja muiden inkivääriä sisältävien ruokien on osoitettu lievittävän huonovointisuutta ja oksentelua, Upton toteaa.

- Itseasiassa inkivääriä usein suositellaan aamupahoinvointiin tai syöpähoidoista johtuvaan huonoon oloon, hän lisää.

Upton varoittaa myös, että vaikka inkivääri toimii mainiosti ärtyneen vatsan rauhoittajana aikuisilla, mausteella ei kuitenkaan tulisi hoitaa lasten mahan alueen sairauksia.

Kahvi

Jos tiedät kärsiväsi huonosta suolen toiminnasta, London suosittelee nauttimaan kupillisen kahvia heti ensimmäisenä aamulla. Tutkimukset nimittäin ovat osoittaneet, että kofeiini yhdistettynä kahvin sisältämiin antioksidantteihin saattaa saada suolen toimimaan säännöllisemmin.

Lue myös: Tiesitkö? Seksiä ei kannata harrastaa vatsa kovana

Lue myös: Onko vatsa ongelmakohtasi? 5 tehokkainta treeniä päästä eroon mahamakkaroista

Lähde: Goodhousekeeping

Kilpailut

Uusimmat