Kuva: Shutterstock

Onko sopivien kenkien ostaminen sinulle vaikeaa? Lue asiantuntijan vinkit!

07.06.2018 09:30 - Katja Nygård - Luettu 2 459 kertaa

Kenkien ostamisessa pitää huomioida monta asiaa. Lue asiantuntijan vinkit ja vältä hutiostokset.

Kaikille kenkien ostaminen ei ole yhtä vaivatonta kuin Ecco ambassadorina toimivalle Malin Sandbergille

"Kengänkokoni on pääosin 36, mutta se voi vaihdella puoli numeroa molempiin suuntiin. Tunnen jalkani hyvin ja tiedän kuinka ne käyttäytyvät esimerkiksi kesällä, jolloin osaan varautua siihen jo ostotilanteessa", Malin kertoo.

Kenkäostoksille Malin suuntaa aina liikkeisiin, joissa saa yksilöllistä palvelua. Hän haluaa panostaa laatuun ja on siitä valmis myös maksamaan.

"Ostan kenkiä myös netistä, mutta kun vierailen kenkäliikkeessä, vaadin saada henkilökohtaista palvelua. Ellen sitä saa, kengät jäävät kauppaan."

Malin pitää arvokkaista kengistään myös hyvää huolta, jolloin ne kestävät pidempään siisteinä ja käyttökelpoisina.

"Huollan kenkiäni säännöllisesti ja puhdistan ne jokaisen käytön jälkeen. Lisäksi säilytän kenkiäni aina kenkälaatikossa", Malin kertoo.

(kuva: Jere SIltala)

Asiantuntijan 7 vinkkiä kenkäostoksille:

1. Moni sovittaa uusia kenkiä paikoillaan seisten ja unohtaa, että jalka liikkuu kävellessä. Tämän vuoksi tulee helposti ostaneeksi liian pienet kengät. Pyri kenkiä sovittaessasi kävelemän edes muutama askel huomataksesi, jääkö kengän kärkeen riittävästi käyntivaraa (noin 0,5—1 cm).

2. Nahka muotoutuu käytössä jalan mukaan. Se saattaa antaa leveyssuunnassa hieman periksi, mutta ei juurikaan pituudessa.

3. Jalan koko voi kasvaa iän myötä 1—2 numeroa. Vaikka fyysinen kasvu päättyy, ikääntyessä jalan kaari alkaa pikku hiljaa laskeutua, jolloin jalka tuntuu hieman levenevän. Tähän vaikuttavat muun muassa painon vaihtelut, raskaus ja nivelten löystyminen iän myötä. Luovu kokoajattelusta ja osta kengät, jotka tuntuvat mukavilta jalassa.

4. Kenkien on tunnuttava jalassa hyviltä sekä aamulla että illalla, joten paras aika kenkien ostamiselle on iltapäivä tai ilta, jolloin jalat saattavat olla hieman turvoksissa ja näin ollen ”isoimmillaan”.

5. Sovita kenkiä niiden sukkien kanssa, joita aiot käyttää hankinnassa olevien kenkien kanssa. Voit käyttää myös kenkäkaupassa olevia sovitussukkia, mutta ne eivät välttämättä aina vastaa kengän käyttötarkoitusta.

6. Melkein kaikkien jalat ovat keskenään hieman erikokoiset. Kokeile siis aina kenkäparin molempia kenkiä samaan aikaan molempiin jalkoihin.

7. Pyydä myyjää varmistamaan, että valitsemasi koko vaikuttaa oikealta ja istuvuus hyvältä. Vaikka käyttäjän oma tuntuma ratkaisee, myyjä voi huomata, jos kengässä on hurjasti liikaa tilaa tai jos se tuntuu käteen liian naftilta.

Asiantuntija: Ecco-kouluttaja Eemeli Lepola

Lue myös: Ota kevään kenkätrendit haltuun

Lue myös: Pidä huolta kengistäsi - näin pidennät niiden käyttöikää

Kilpailut

Uusimmat