Kuva: Shutterstock

Nauti syksyn sadosta – grillikausi ei ole vielä ohi!

18.09.2019 11:16 - Katja Nygård

Grillikausi ei lopu syksyn tuloon, sillä vielä on hyvä aika kuumentaa hiillos. Kutsu ystävät syksyisiin grillibileisiin ja kata pöytään kauden herkkuja.

Marmorifileetä ja grillikasviksia

800 g naudan marmoriulkofileetä

1 punainen paprika

1 keltainen paprika

1 kesäkurpitsa

1 munakoiso

1 iso sipuli

1 dl oliiviöljyä

2-3 rkl valkoista balsamicoa

suolaa

mustapippuria

Valmistusohje:

Ota liha huoneenlämpöön kaksi tuntia ennen paistamista. Leikkaa siitä neljä pihviä, jotka maustat hyvin suolalla sekä pippurilla. Grillaa pihvit haluamaasi kypsyyteen ja tarjoile grillattujen kasvisten ja esimerkiksi maustevoin tai remoulade-kastikkeen kanssa.

Leikkaa kaikki kasvikset ohuiksi paloiksi ja sekoita ne isossa kulhossa mausteiden, öljyn ja etikan kanssa. Sekoita hyvin ja grillaa napakan kypsiksi. Ripottele pinnalle tuoreita yrttejä ja nauti lihan kanssa.

Pähkinä-coleslawsalaatti

250 g valkokaalia

250 g punakaalia

2 porkkanaa

1-2 rkl majoneesia

50 kpl suolapähkinöitä

Mausteliemi

2 dl vettä

1 dl väkiviinaetikkaa

2 rkl sokeria

1 rkl suolaa

Valmistusohje:

Kiehauta mausteliemi kattilassa ja jätä se jäähtymään pöydälle. Suikaloi kaalit sekä porkkanat ohuen ohuiksi suikaleiksi ja lisää ne mausteliemeen. Anna maustua 12 tuntia kylmässä, minkä jälkeen siivilöi kaaliseos. Lisää majoneesi sekä pähkinät ja tarjoile kylmänä salaattina. Rouhi pinnalle mustapippuria ja koristele persiljalla.

Possun ribsit

1,5 kg porsaan kylkeä (ribsejä)

2 rkl karkeaa merisuolaa

1 rkl savupaprikaa

1 rkl fenkolinsiemeniä

1 rkl mustapippuria

1 rkl fariinisokeria

1 rkl jauhettua chiliä

1 lihalientä

foliota

Valmistusohje:

Jauha suola sekä mausteet huhmaressa sekaisin keskenään. Hiero maut lihan pintaan ja anna maustua muutaman tunnin ajan huoneenlämmössä. Kaada lihaliemi uunivuokaan, lisää maustuneet lihat mukaan ja peitä vuoka foliolla. Kypsennä lihoja 140c asteisessa uunissa 3 tunnin ajan, jonka jälkeen tarkista mureus. Tarvittaessa jatka vielä kypsennystä 1-2 tunnin ajan. Jäähdytä lihat, sivele pinnalle halutessasi bbq-kastiketta ja grillaa rapeaksi.

Sienirisotto a’la Alex

200 g risottoriisiä

1 l metsäsieniä

1 salottisipuli

1 valkosipulinkynsi

2 dl kuivaa valkoviiniä

4 dl kasvislientä

1 dl parmesan-juustoa

1 dl ruohosipulia tai basilikaa

3 rkl oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

Valmistusohje:

Kuumenna öljy kattilassa. Lisää riisit ja sipulit, ja kuullota niitä, kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi. Sekoita joukkoon viipaloidut sienet ja kuullota vielä hetki.

Kaada sekaan viini ja anna nesteen haihtua. Lisää kasvisliemi pienissä erissä välillä haihduttaen. Kypsennä kunnes riisi on napakan kypsää. Mausta risotto parmesan-juustoraastella, tuoreilla yrteillä, suolalla ja mustapippurilla.

Reseptit: Juomavinkki.fi/Alex Nurmi

Kilpailut

Uusimmat