Kuva: Shutterstock

Tee ekoteko keittiössä - katso 3 vinkkiä!

07.12.2018 14:00 - Katja Nygård

Kurkista jääkaappiisi. Mitä asioita sinä voisit karsia ruokavaliostasi tai edes vähän vähentää, jotta maailma voisi paremmin?

1. Vältä hävikkiä

Helpoin ruokaan liittyvä ympäristöteko on heittää niin vähän ruokaa hukkaan kuin mahdollista. Ruoan tuottaminen, kuljettaminen ja valmistaminen aiheuttavat huomattavasti päästöjä. Kun ruokaa heitetään pois, ovat päästöt syntyneet turhaan.

Koko maailmassa noin 30 prosenttia kaikesta tuotetusta ruoasta päätyy hävikkiin. Ruokahävikillä tarkoitetaan ruokaa, joka on alun perin ollut syömäkelpoista, mutta joka syystä tai toisesta päätyy roskiin tai biojätteeksi.

Suomessa kaikesta syömäkelpoisesta ruoasta haaskataan koko elintarvikeketjussa noin 120—160 miljoonaa kiloa, josta suurin osa menee hukkaan kotitalouksissa. Nelihenkisessä perheessä tämä tarkoittaa noin sataa kiloa vuodessa.

Jokainen voi omalta osaltaan pienentää ruokahävikkiä suunnittelulla, tutkimalla elintarvikkeiden päiväysmerkintöjä jo kaupassa sekä ostamalla ruokaa vain tarpeeseen.

Tiesitkö? Parasta ennen -päiväys tarkoittaa, että tuote säilyy vielä tämän jälkeen, mutta sitä kannattaa arvioida haistamalla ja maistamalla. Viimeinen käyttöpäivä -tarkoittaa, että tuote on käytettävä viimeistään kyseisenä päivänä.

2. Vähemmän lihaa

Liha on monille keskeinen osa päivittäistä ravintoa.

Eläinperäisillä tuotteilla on kuitenkin suuri hiilijalanjälki, eli niiden tuotannosta aiheutuu paljon ilmastoa rasittavia kasvihuonekaasuja. Jotta ravinnontarpeemme olisi mahdollista täyttää kestävästi jokaisessa maailman kolkassa, olisi lihan kulutuksen teollisuusmaissa käännyttävä maltilliseen laskuun.

Ravintosuosituksen mukaan punaista lihaa tulisi syödä korkeintaan 500 grammaa viikossa. Lihan syömistä ei tarvitse lopettaa kokonaan, mutta sen määrää voi vähentää ja syömiskertoja harventaa. Helpointa on aloittaa vähitellen ja korvata esimerkiksi puolet lihamäärästä kasviksilla tai kasviproteiinilla.

Tiesitkö? Lihan syöntiä ekologisempaa on käyttää kotimaista, lähivesien kestävästi pyydettyä kalaa, kuten muikkua, silakkaa, haukea tai ahventa.

3. Juustoa maltilla

Nykyisellään juuston ilmastovaikutus on jo lähes yhtä suuri kuin naudanlihan. Naudat vaativat paljon rehua myös tuottaakseen maitoa. Siksi myös juuston tuotanto vie paljon pinta-alaa, ja siitä syntyy suuria määriä ilmastonmuutosta kiihdyttäviä ja vesistöjä rehevöittäviä päästöjä.

Herkkusuiden ei tarvitse hylätä juustojakaan lautaseltaan kokonaan, mutta niiden syöminen kannattaa rajoittaa juhla- ja erityishetkiin.

Tiesitkö? Yhden juustokilon tuottaminen aiheuttaa saman verran päästöjä kuin henkilöauto edetessään 90 kilometrin pituisen matkan.

Lähteet:

Ilmasto-opas

Kuluttajaliitto

Luonnonvarakeskus (LUKE)

WWF

Kilpailut

Uusimmat