Kuva: Unsplash/Taylor Kiser

Herkuttele tv-kokin gluteenittomilla välipaloilla

08.02.2018 11:15 - Katja Nygård

Televisiosta tuttu kokki ja ruokakirjailija Pipsa Hurmerinta loihti kuitupitoiset välipalavaihtoehdot.

Pellavaiset välipalapatukat

8 kuivattua aprikoosia + vettä

2 rkl pellavansiemeniä

10 rkl vettä

3 rkl Elixi-makurouhetta (esim. hedelmä)

0,5 dl auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä

1,5 dl kvinoapuffeja

2 dl kaurahiutaleita

3 rkl hunajaa

3 rkl oliiviöljyä

ripaus suolaa

0,5 tl kanelia

1 kypsä banaani

Tee näin:

Lämmitä uuni 170 asteeseen. Vuoraa uunivuoka (20X20 cm) leivinpaperilla. Liota pellavansiemeniä ja makurouhetta vedessä 15 minuuttia. Laita aprikoosit kulhoon ja peitä ne lämpimällä vedellä.

Murskaa halutessasi auringonkukan- tai kurpitsansiemenet. Sekoita kaikki kuivat aineet. Muussaa banaani. Valuta aprikoosit ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Sekoita kaikki ainekset yhteen isossa kulhossa. Laita seos uunivuokaan ja painele se tiiviiksi lastalla tai lusikalla. Paista uunissa noin 20–30 minuuttia. Anna jäähtyä ennen leikkaamista sopiviksi paloiksi.

Vinkki!

Jos haluat että patukat pysyvät mehevinä, säilytä niitä jääkaapissa tai pakastimessa. Huoneenlämmössä ne muuttuvat rapeiksi.

Pellavakeksit

2 rkl kokonaisia pellavansiemeniä

1 rkl Elixi-makurouhetta (esim. hedelmä tai karpalo)

5 rkl vettä

2 rkl vaahterasiirappia

2 rkl sulatettua kookosöljyä

2 rkl maapähkinävoita

1 dl kookos- tai fariininsokeria

2,5 dl kaurahiutaleita

1/2 tl ruokasoodaa

ripaus merisuolaa

noin 10 tl hilloa (esim. vadelma)

Tee näin:

Laita pellavansiemenet veteen likoamaan. Sekoita kulhossa vesi ja vaahterasiirappi, lisää kulhoon pellavansiemenet ja makurouhe. Anna pehmentyä noin 20 minuuttia. Lämmitä uuni 175 asteeseen ja vuoraa pelti leivinpaperilla. Laita kaurahiutaleet blenderiin ja aja ne tasaiseksi jauhoksi. Voit myös käyttää valmista kaurajauhoa. Lisää blenderiin ruokasooda ja suola. Sekoita isossa kulhossa öljy ja maapähkinävoi tasaiseksi. Lisää sokeri ja pellavansiemen-makurouheseos ja sekoita. Lisää lopuksi taikinaan kaurajauhoseos ja sekoita tasaiseksi. Taikina saa olla jämäkkää. Ota taikinasta ruokalusikalla taikinaa ja muotoile kostutetuilla sormilla palloksi ja laita pellille. Tee palloihin sormella keskelle reikä ja laita jokaiseen reikään teelusikallinen hilloa. Paista uunissa 12—14 minuuttia tai kunnes keksit alkavat ruskistua reunoilta.

Lämmin smoothie

2 annosta

2 rkl pellavansiemeniä

2 rkl Elixi-makurouhetta (esim. hedelmä)

1 banaani

4 dl kaura- tai mantelimaitoa

2 taatelia

1/4 tl kardemummaa

1/2 tl kanelia

(paahdettuja kookoslastuja)

Tee näin:

Laita blenderiin pellavansiemenet ja peitä ne vedellä. Liota pellavansiemeniä vedessä noin vartin verran. Lämmitä kasvimaito ja lisää se sekä muut aineet ja aja tasaiseksi. Tarkasta maut ja ko ristele paahdetuilla kookoslastuilla.

Puolukka-karpalo-tuorepuuro

1/2 dl cashewpähkinöitä

1/2 dl kaurahiutaleita

2 dl kaura- tai mantelimaitoa

1 dl puolukoita

2 rkl Elixi-makurouhetta (karpalo)

1 rkl hunajaa

ripaus kardemummaa

Tee näin:

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja surauta rouheaksi puuroksi. Lisää tarvittaessa nestettä tai kaurahiutaleita sekä oman maun mukaan hunajaa. Koristele valmis puuro puolukoilla.

Vinkki!

Puuron voi tehdä valmiiksi esimerkiksi hillopurkkiin ja laittaa jääkaappiin, josta se on helppoa napata mukaan vaikka treeneihin.

Kauramuru-crumble 

2 dl kaurahiutaleita

2 dl pellavansiemenrouhetta tai Elixi-makurouhetta (hedelmä)

1/4 tl suolaa

1,5 dl sokeria

150g voita

4 dl marjoja

Tee näin:

Lämmitä uuni 180 asteeseen. Laita kaurahiutaleet blenderiin ja aja jauhoksi. Voit myös käyttää valmista kaurajauhoa. Sekoita kulhossa kaurajauho, pellavansiemenrouhe, suola ja sokeri. Leikkaa voi kuutioiksi ja hiero se kuiviin aineisiin, kunnes seos on murumaista. Laita marjat uuniastian pohjalle ja kaada muruseos marjojen päälle. Paista crumblea noin 30 minuuttia tai kunnes se on kullanruskeaa ja rapeaa. Nauti jogurtin tai mehukeiton kanssa.

Kilpailut

Uusimmat