Kaupallinen yhteistyö Tämän sisällön sinulle tarjoaa Somersby Apple Blend 2017
Vastaisku kaamokselle! Kutsu kaverit kotibileisiin
Ennen pian alkavaa pikkujoulukautta ehtii vielä hyvin juhlia syksyä. Pahimman pimeyden selättämiseen tarvitaan hyvää ruokaa ja juomaa sekä rentoa seuraa. Kaiva siis esiin kynttilät ja villasukat, laita hyvä keitto porisemaan ja kutsu ystävät koolle.
Ruoka
Syysiltojen lämmin kurpitsakeitto
1 myskikurpitsa
1 sipuli
20 g voita
4 dl vettä
1 tl suolaa
mustapippuria
4 dl maitoa
200 g maustamatonta sulatejuustoa
Valmistusohje:
1. Kuori ja hienonna sipuli.
2. Kuori, poista siemenet ja kuutioi kurpitsa.
3. Kuullota kurpitsaa ja sipulia muutama minuutti rasvassa. Lisää vesi, suola ja pippuri. Keitä kannen alla noin 15 minuuttia, kunnes kurpitsa on kypsää.
4. Soseuta kasvikset sauvasekoittimella. Lisää maito ja sulatejuusto. Kuumenna, kunnes juusto on sulanut. Halutessasi soseuta uudelleen kuohkeaksi.
5. Ripottele pinnalle paahdettuja kurpitsansiemeniä.
Vinkki!
Käytä hyödyksi keittoon käytetyn kurpitsansiemenet. Huuhdo sekä kuivaa siemenet ja paista ne kuivalla pannulla tai pienessä öljytilkassa kauniin värisiksi. Mausta ripauksella suolaa. Tarjoa keiton kanssa tai napostele sellaisenaan.
Paahdettuja punajuuria ja vuohenjuustoa
7-8 punajuurta
3 rkl hunajaa
3 rkl oliiviöljyä
tuoretta timjamia tai rosmariinia
rouhittua
mustapippuria
Tarjoiluun:
150 g pehmeää vuohenjuustoa (esim. Chavroux)
0,5 dl pinjansiemeniä
tuoretta pinaattia tai rucolaa
Valmistusohje:
1. Kuumenna uuni 225 asteeseen.
2. Paahda pinjansiemenet kuivassa paistinpannussa koko ajan käännellen.
3. Pese ja kuori punajuuret sekä leikkaa lohkoiksi. Laita punajuuret voideltuun vuokaan ja valuta päälle hunaja ja oliiviöljy. Lisää loput mausteet ja sekoita.
4. Paahda punajuuria uunissa noin 30 minuuttia, kunnes punajuuret ovat al dente.
5. Anna jäähtyä hieman ja lisää päälle vuohenjuustonokareita, paahdettuja pinjansiemeniä ja pinaattia tai rucolaa.
Omenacrumble (gluteeniton)
6-8 kotimaista omenaa
2 tl kanelia
0,5 dl ruokosokeria
50 g voita
2 dl kaurahiutaleita
1 dl mantelilastuja tai -rouhetta
Valmistusohje:
1. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
2. Huuhtele ja halkaise omenat sekä poista siemenkodat. Paloittele omenat. Voitele uunivuoka ja laita omenat siihen. Ripottele päälle kanelia.
3. Sulata voi ja sokeri paistinpannussa tai teflonkattilassa. Kaada joukkoon kaurahiutaleet ja mantelilastut. Kääntele seosta miedolla lämmöllä, mutta varo polttamasta sitä.
4. Kun rasva ja sokeri ovat imeytyneet kaurahiutaleisiin, kaada seos omenoiden päälle. Paista n. 30-35 min, kunnes omenat ovat pehmenneet.
5. Tarjoa jäähtyneenä vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.
Juoma
Lämmin siiderijuoma
Katso ohje täältä.
Kettukarkkijuoma
4 cl pihlajanmarjasiirappia
4 cl giniä
Kuivaa omenasiideriä (esim. Somersby Apple Blend 2017)
Jäitä
Valmistusohje:
1. Valmista ensin pihlajanmarjasiirappi (ks. ohje alta).
2. Täytä pitkä lasi jäillä. Kaada jäiden päälle ensin gini ja sitten siirappi.
3. Täytä lasi lopuksi omenasiiderillä ja koristele halutessasi pihlajanmarjoilla.
Pihlajanmarjasiirappi
2 dl riivittyjä pihlajanmarjoja
2 dl vettä
1 dl sokeria
Valmistusohje:
1. Keitä marjoja miedolla lämmöllä, kunnes ne pehmenevät.
2. Survo marjat rikki puunuijalla ja siivilöi siirappi toiseen kattilaan.
3. Keitä halutessasi kasaan vielä muutaman minuutin ajan. Jäähdytä.
Koristelu
Kynttilälyhty
Puhdas lasipurkki
Syksyisiä lehtiä (esim. vaahteran-)
Liimalakkaa (esim. mod podge)
Niini- tai juuttinarua
Valmistusohje:
1. Töpötä liimalakkaa lehden alapinnalle ja paina se kiinni lasipurkin kylkeen.
2. Liimaa seuraava lehti osittain edellisen päälle. Jatka, kunnes koko purkki on päällystetty lehdillä.
3. Anna purkin kuivua. Viimeistele solmimalla purkin suulle juutti- tai niininarua.
Voit katsoa kuvan valmiista lyhdystä täältä.
Valomaljakko
Lasikulho tai korkea lasimaljakko
Käpyjä
Koristevaloketju
Valmistusohje:
Täytä lasikulho kävyillä ja laita koristevaloketju kulkemaan limittäin käpyjen sekaan.
Vinkki!
Halutessasi voit maalata kävyt kokonaan tai osittain kulta- tai hopeamaalilla.
Lehtikulho
Erivärisiä vaahteranlehtiä
Muovikulho
Muovikelmua
Liimalakkaa
Valmistusohje:
1. Vuoraa muovikulhon pohja kauttaaltaan muovikelmulla.
2. Levitä liimalakkaa lehden yläpintaan ja paina se kiinni kulhon ulkopohjaan. Liimaa lehtiä limittäin ja päällekkäin. Varmista, että liimalakkaa tulee sekä lehden ylä- että alapinnalle. Jatka, kunnes koko kulhon pohja on peitossa.
3. Koska lehdet eivät ole täysin sileitä, jotkut kohdat saattavat helposti irrota toisistaan. Jotta valmiiseen kulhoon ei jäisi irrallaan olevia kohtia, paina lehtien päälle kerros muovikelmua ja painele sen avulla lehdet kiinni toisiinsa. Jätä kulho muutamaksi tunniksi kuivumaan. Irrota muovikelmu varovasti ja anna lehtien kuivua täysin kuiviksi.
Voit katsoa kuvan valmiista kulhosta täältä.
Vinkki!
Tee kulho kesällä raparperinlehdistä!
Lähteet: Kivistössä-blogi (kettukarkkijuoma), Pinterest (koristelut)
Lue myös: 10 helppoa vinkkiä juhlapöytään
Lue myös: Tässä ovat kesän viileimmät drinkit! Valitse oma suosikkisi
Lue myös: Nyt vietetään naistenviikkoa! - Järjestä ystävillesi jälkiruokabrunssi