Kuva: AOP

Teetkö sinäkin yleisen virheen sähköpotkulaudalla? Liikennesäännöt monelta kuskilta hukassa

15.04.2021 17:15 - Roy Kokkonen

Sähköpotkulautailu on suosittu tapa liikkua kaupungissa. Niitä koskevat liikennesäännöt ovat kuitenkin monelta hukassa, kertoo Liikenneturva.

Sähköpotkulaudoilla noudatetaan pyöräilysääntöjä. Tämä koskee myös vuokrakäytössä olevia sähköpotkulautoja. Liikenneturvan viimevuotisessa kyselyssä kaksi viidestä kuitenkin uskoi, että niitä koskevat kävelijöiden liikennesäännöt.

Sähköpotkulautailun säännöt ovat siis monelta hukassa.

– Esimerkiksi vuokrakäytössä olevien sähköpotkulautojen rakenteellinen enimmäisnopeus on 25 km/h. Tällöin kyseessä on kevyt sähköajoneuvo, jolla kuljetaan aina pyöräilysääntöjen mukaan. Jalkakäytävillä niillä saa ajaa vain alle 12-vuotias, painottaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Ari-Pekka Lattu tiedotteessa.

Sähköpotkulautailijan tunnettava pyöräilysäännöt

Markkinoilla on erityyppisiä sähköisiä kulkupelejä, joihin pätevät eri liikennesäännöt. Ne voidaan jakaa pääpiirteissään kolmeen pääluokkaan.

Ensimmäiseen luokkaan kuuluvat jalankulkua avustavat tai korvaavat liikkumisvälineet kuten tasapainoskootterit. Niiden rakenteellinen enimmäisnopeus on 15 km/h.

– Jalankulun säännöt pätevät vain ensimmäisen luokan välineissä, kuten tasapainoskoottereissa, tai jos yli 15 km/h kulkeva kevyt sähköajoneuvo on itsestään tasapainottuva, Lattu kertoo.

Toiseen luokkaan kuuluvat kevyet sähköajoneuvot kuten sähköpotkulaudat, joiden rakenteellinen enimmäisnopeus on 25 km/h.

Kolmas luokka puolestaan koostuu sähköavusteisista tai moottorilla varustetuista polkupyöristä.

– Pyöräilysäännöt ja pyörille merkityt reitit on tunnettava, jos käyttää sähköpotkulautaa tai vaikka sähköpyörää. Kaikkein tärkeintä on harjoitella laitteen käyttöä ja perehtyä sen toimintaan ennen liikenteeseen menoa, Lattu sanoo.

Sähköpotkulaudat ovat nykyisin osa katukuvaa. (kuva: AOP)

Pidä nopeus alhaisena ja ota muut huomioon

Sähkö liikuttaa kulkupelejä melko äänettömästi. Siksi niiden nopeus voi yllättää muut liikkujat. Esimerkiksi ohitustilanteissa pitääkin olla tarkkana sähköisillä välineillä liikkuessa.

Nopeuserot voivat kasvaa eri liikkujien välillä suuriksi, kun yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä kuljetaan jalan, pyörällä ja sähköisillä liikkumisvälineillä.

– Liikenne voi olla nopeatempoista ja erityisesti risteysalueet voivat olla haastavia. Sähköisten liikkumisvälineiden kanssa on keskityttävä ajamiseen ja tehtävä se selvin päin. Kypärää kannattaa käyttää aina. Kun säännöt ja laite ovat tuttuja, sähköiset liikkumisvälineet ovat näppäriä ja turvallisia kaupunkiliikenteessä, Lattu toteaa.

Lue myös: Huomio, sähköpotkulaudan käyttäjä! Asiat, jotka haluat tietää kulkupelin ekologisuudesta

Lue myös: MTV: Vaarallinen ilmiö sähköpotkulaudalla ajavien keskuudessa - poliisin pelko toteutui!

Kilpailut

Uusimmat