Kuva: Fotolia

Millaisista perheistä kasvaa eniten alkoholisteja ja huumeidenkäyttäjiä? Tulokset yllättävät

02.06.2017 13:45 - Senni Loikala

Vanhempien kannattaisi vähentää nuorten paineita saada opiskelupaikka arvostetusta yliopistosta, väitetään tuoreessa tutkimuksessa.

Varakkaista perheistä tulevat nuoret, jotka opiskelevat parhaimmissa ja arvostetuimmissa kouluissa, ajautuvat muita todennäköisemmin alkoholin väärinkäyttäjiksi tai huumeidenkäyttäjiksi. Näin väitetään tuoreen amerikkalaisen yliopiston tekemässä tutkimuksessa, josta uutisoi Independent.

Tuloksista kävi ilmi, että menestyminen opinnoissa, opettajien ylistämisen kohteena oleminen ja suosio ikätovereiden keskuudessa lisäävät nuoren todennäköisyyttä siihen, että hänestä tulee myöhemmin päihteiden väärinkäyttäjä.

Riskiä lisää tulosten mukaan myös se, jos nuorella on kovia paineita saada opiskelupaikka arvostetusta yliopistosta.

- Useimmat vanhemmat tahtoivat lapsensa päätyvän johonkin parhaimmista yliopistoista ja tätä tahtoivat myös lapset itse, tutkija ja yliopiston professori Suniya Luthar kertoo.

Syy

Luthar uskoo myös tietävänsä, minkä takia varakkaiden perheiden lapsilla on muita suurempi riski käyttää tulevaisuudessa päihteitä väärin.

- Näillä lapsilla on käytössään paljon rahaa laadukkaasti väärennettyihin henkilöllisyystodistuksiin, alkoholiin, reseptillä saatuihin lääkkeisiin sekä huumeisiin.

Neuvoja vanhemmille

Tutkijat neuvovat, miten riskiryhmään kuuluvien nuorten vanhemmat voisivat pienentää lapsensa todennäköisyyttä ajautua päihteiden väärinkäyttäjäksi. Vanhempien kannattaisi vähentää nuoren paineita siitä, että hänen tulisi päästä yliopistoon luodakseen menestyvän työuran.

Tutkijat suosittelevat myös, että vanhemmat varoittaisivat kunnianhimoisia nuoria päihteiden väärinkäytöstä.

Uutisoimme aiemmin tällä viikolla, mitä alkoholi tekee kasvoillesi. Hätkähdyttävät vaikutukset pääset lukemaan tästä.

Lähde: Independent

Kilpailut

Uusimmat