Kuva: Fotolia

"Ragemutsi, yolo ja besu..." - tunnistatko suomalaisten nuorten erikoiset lempisanat?

12.09.2016 17:45 - Senni Loikala

Nuorilla on tarve erottua vanhemmasta sukupolvesta myös kielensä puolesta, kertoo suomen kielen dosentti Hanna Lappalainen Helsingin yliopistosta.

Poikien äiti -blogia kirjoittava, neljän pojan äiti Jonna-Emilia julkaisi torstaina blogissaan ”minisanakirjan koululaisten sanoista.” Listauksen avulla lukijat pääsevät testaamaan, kuinka hyvin he ovat perillä nykynuorison kielestä.

Jonna-Emilia kertoo blogissaan, että hän haastatteli useita kouluikäisiä listausta varten. Alla poimintoja blogin esittelemistä nuorisosanoista.

Minisanakirja koululaisten sanoista

Ragee = Raivota

Ramu / ragemutsi = Raivoava äiti

Lagii = Jumittaa

Noob = Hidas / hölmö

Yolo = Elät vain kerran (You only live once)

Jonne / ES-Jonne / Mopo-Jonne = Pikkukovis

Swag / swägä = Nuorekkaasti, cool / tyylikäs

Nälä = No älä! (sinä sen sanoit)

Nevari = Ei kenenkään tuntema

Bae = Rakas (tyttö- tai poikaystävästä)

Ei göröst = Ei kiinnosta

Besu = Paras ystävä

"Nuorilla tarve erottua vanhemmasta sukupolvesta"

Suomen kielen dosentti Hanna Lappalainen Helsingin yliopistosta pitää luonnollisena, etteivät kaikki nuorten suosimat sanat avaudu aikuisille.

- Nuorilla on tarve erottua vanhemmasta sukupolvesta. Jotkut nuoret saattavat pitää pelkästään hyvänä, ettei heidän kieltään täysin ymmärretä. Eroavaisuudet eri-ikäisten käyttämässä kielessä ovat osa pitkäaikaista jatkumoa, jossa nuori sukupolvi tekee pesäeroa vanhempaan sukupolveen, Lappalainen kertoo Voice.fi-sivustolle.

Myös Lappalainen luki Poikien äiti -blogissa julkaistun listauksen koululaisten käyttämistä sanoista. Lappalainen uskoo, että useimmat listauksen sanat tunnetaan laajasti.

- Arvelen, että suuri osa näistä sanoista on tuttuja teini-ikäisille ympäri Suomen. Siinä missä monet näistä ovat nuorten yhteistä omaisuutta, saattavat jotkut olla pienten kaveriporukoiden luomuksia. Tämän todentamiseen vaadittaisiin kuitenkin tutkimusta.

- Netti mahdollistaa sen, että kaikilla on pääsy monenlaisiin kielimuotoihin ja sanavaroihin. Uudet sanat voivat lähteä leviämään nopeasti, mikä vaikuttaa sanojen tunnetuksi tulemiseen ja trendien nopeaan vaihtumiseen.

Netti-ilmiöillä ja kielitaidolla vaikutusta

Uusia sanoja syntyy myös erilaisten netti-ilmiöiden sivutuotteena, kertoo Lappalainen.

- Sanasto voi jo itsessään liittyä nettimaailmaan, eli meille syntyy sanoja, jotka nousevat tarpeesta puhua netin ilmiöistä.

Lappalaisen mukaan ihmisten aiempaa parempi kielitaito näkyy myös uusien sanojen syntymisessä.

- Tällä hetkellä ammennetaan paljon englannista. Niin on ollut jo muutamien vuosikymmenten ajan, mutta ei sen pidempään, koska englannin kielen taito ei ollut niin hyvä. Esimerkiksi 70-luvulla ei leikitty samassa määrin englannin kielellä kuin tänä päivänä.

Pääset lukemaan Poikien äiti -blogissa julkaistun listauksen kokonaisuudessaan tästä.

EDIT 15.53. Jutun otsikkoa muokattu.

Lue myös: Tytön koskettava ele saa liikuttumaan - katso miljoonia näyttöjä saanut video

Lue myös: Riipaiseva kirjoitus leviää: Melissan tytär sai alkoholimyrkytyksen bileissä, ystävät jättivät yksin

Lue myös: 10 tapaa tuntea itsensä nuoremmaksi hetkessä

Lähde: Poikien äiti -blogi

Kilpailut

Uusimmat