Myrsky saapuu Suomeen iltapäivään mennessä: Rajut tuulet huonontavat ajokeliä ja nostattavat aaltoja

02.01.2015 09:00 -

Suomeen saapuu lännestä voimakas matalapaine, jonka yhteydessä tuulet voimistuvat merialueilla myrskylukemiin. Sateet tulevat sekä vetenä että lumena, jolloin lumi- ja räntäsade huonontavat osassa maata ajokeliä, muistuttaa Ilmatieteen laitos.

Puuskanopeudet voivat yltää jopa 25 metriin sekunnissa ja voivat aiheuttaa tuulivahinkoja. Suomenlahden länsiosassa, Pohjois-Itämerellä ja Selkämeren eteläosassa esiintyy keskipäivästä alkaen kovaa aallokkoa, jossa merkitsevä aallonkorkeus ylittää 4 metriä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lännenpuoleinen tuuli koettelee maan länsiosaa perjantai-iltapäivän ja -illan aikana. Maan itäosassa tuulisin vaihe ajoittuu lauantain pikkutunneille tai lauantaiaamuun. Puuskien voimakkuus on enimmillään yli 20 m/s. Puuskat voivat aiheuttaa hieman sähkökatkoja ja muita tuulivahinkoja, vaikka maassa on jo jonkin verran routaa. Maan pohjoisosassa tuuli ei aiheuta ongelmia, mutta runsas lumisade heikentänee ajokelin tienpäällä paikoin jopa erittäin huonoksi.

Ajokeli muuttuu huonoksi päivällä Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi. Muualla maassa vallitsee normaali talvikeli.

Kuva: Shutterstock

(Radio Nova, Ilmatieteen laitos)

Kilpailut

Uusimmat