Pääsiäisestä tulossa vuodenaikaan nähden lämmin

18.04.2014 09:08 -

Perjantaina tulee osassa maata sateita, mutta sen jälkeen sää näyttäisi olevan lähes koko maassa poutainen ja varsinkin maan etelä- ja keskiosassa vuodenaikaan nähden lämmin, kertoo Ilmatieteen laitos.

Perjantaina päivällä sää poutaantuu luoteesta alkaen. Maan eteläosassa sää jatkuu kuitenkin pääosin poutaisena.

Lauantaina sekä molempina pääsiäispäivinä sää näyttäisi olevan suuressa osassa maata poutainen ja enimmäkseen aurinkoinen, lähinnä Lapissa tulee yksittäisiä vesi- tai lumikuuroja.

Sää lämpenee.

- Päivälämpötila kohoaa sunnuntaina ja maanantaina maan etelä- ja keskiosassa monin paikoin yli 15 asteen. Lapissa päivän ylin lämpötila pysyttelee enimmäkseen 5 ja 10 asteen välillä. Yöt ovat Lapissa melko kylmiä, ja lämpötila laskee yleisesti pakkasen puolelle, päivystävä meteorologi Hannu Valta kertoo. Sen sijaan maan etelä- ja keskiosassa lämpötila näyttäisi pysyvän öisin pääosin nollan yläpuolella.

Ennustetut lämpötilat eivät harvinaisia

Pääsiäistä vietetään tänä vuonna melko myöhään. Viimeksi myöhäisempi pääsiäinen on ollut vuonna 2011. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan päivälämpötila on tähän aikaan tyypillisesti maan etelä ja -keskiosassa osassa noin +6…+10 astetta, eivätkä +15 asteen päivälämpötilatkaan ole etelässä harvinaisia.

Suuressa osassa Lappiakin ylin lämpötila on noin +5 asteessa ja vain Pohjois-Lapissa ylin lämpötila on nollan tienoilla. Korkein pääsiäisen lämpötila on vuonna 2000 Kouvolassa mitattu 24,9 astetta. Tuolloin toinen pääsiäispäivä oli 24.4. eli hieman tätä vuotta myöhemmin. Öisin lämpötila on tähän aikaan vuodesta etelärannikkoa lukuun ottamatta keskimäärin pakkasen puolella.

Pysyvä lumipeite on tyypillisesti maan etelä- ja länsiosasta jo tähän vuodenaikaan kadonnut. Idässä lunta on keskimäärin vielä 10–40 senttiä ja pohjoisessa yli puoli metriä. Nyt lumiraja kulkee Oulu-Ilomantsi linjalla.

Vuosi sitten pääsiäistä vietettiin maalis-huhtikuun vaihteessa laajalti aurinkoisessa ja poutaisessa, mutta vuodenaikaan keskimääräistä kylmemmässä säässä.

Kilpailut

Uusimmat