Liukas ajokeli ja puuskittainen tuuli kiusaa autoilijoita perjantaina

21.03.2014 12:51 -

Ilmatieteen laitoksen 20. maaliskuuta tekemän ennusteen mukaan voimakas matalapaine liikkuu perjantaina Suomen yli itään. Samaan aikaan lämpenevä sää tekee teistä vaarallisen liukkaat.

Lämpötila on yleisesti useita asteita nollan yläpuolella, mutta Lapissa lämpötilat pysyvät pakkasen puolella.

Lunta sataa yleisesti noin 5 cm, mutta Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa kertymä voi ylittää 10 cm. Perjantain kuluessa lumisateet väistyvät vähitellen maan pohjoisosasta, maan etelä- ja keskiosassa tulee ajoittain vesisateita ja lumien sulaminen etenee vauhdilla. Myös lähipäivinä säätyyppi on huomattavasti kulunutta viikkoa lauhempi.

Maan etelä- ja keskiosassa puuskaista tuulta

Matalapaineeseen liittyen lännen ja lounaan välinen tuuli voimistuu maan etelä- ja paikoin maan keskiosassa. Perjantaina päivällä tuuli voi olla hyvin puuskaista. Tuulen puuskat ovat yleisesti yli 15 m/s ja etenkin Uudenmaan, Kymenlaakson, Kanta- ja Päijät-Hämeen sekä Pirkanmaan ja Etelä-Karjalan alueella paikoin yli 20 m/s. Tuuli voi aiheuttaa jonkin verran vahinkoja, joskin routainen maa ja lehdettömät puut suojaavat pahimmalta. Päivän aikana tuulisin alue siirtyy idemmäksi ja illalla tuulet heikkenevät.

Kuva: Shutterstock

(Radio Nova, Ilmatieteen laitos)

Kilpailut

Uusimmat