Ajokeli muuttuu paikoin erittäin huonoksi lumisateiden takia

09.01.2014 19:35 -

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan perjantaina 10. tammikuuta sataa maan eteläosassa lunta. Ajokeli muuttuu paikoin erittäin huonoksi, joten autoilijoiden on syytä varautua talvisiin ajokeleihin.

Ilmatieteen laitoksen 9. tammikuuta tekemän ennusteen mukaan perjantain aikana lunta ja räntää voi sataa maan eteläosassa paikoin 10–15 senttimetriä. Ajokeli muuttuu aamupäivästä alkaen paikoin erittäin huonoksi. Lumisade vaikeuttaa myös viikonlopun menoliikennettä maan eteläosassa iltapäivällä. Lumisade heikkenee illan aikana.

Sade alkaa perjantaina vetenä rannikon tuntumassa, mutta viimeistään keskipäivään mennessä sade muuttuu myös rannikolla lumeksi. Lumisade on runsainta Varsinais-Suomessa klo 7-12, Uudellamaalla klo 9-16 ja Etelä-Karjalassa klo 11-18. Suurin lumikertymä muodostunee kapeahkolle vyöhykkeelle hieman rantaviivan pohjoispuolelle.

Pysyvää lumipeite tulee maan eteläosiin tyypillisesti joulukuun loppupuolella, Lappiin pysyvä lumi saadaan tavallisesti loka-marraskuun taitteessa. Tällä hetkellä ainoastaan Lapissa ja Kainuussa lunta on melko tavanomainen määrä.

Lumisateita seuraa selvä sään kylmeneminen. Lauantain puolella lämpötilat ovat etelässäkin 5-10 astetta pakkasella.

Kilpailut

Uusimmat