Konkurssien ennakoidaan lisääntyvän

07.04.2011 14:30 -

Aloitettujen konkurssien määrä on tammi-maaliskuussa kasvanut kymmenyksellä. Asiakastieto ennakoi myös koko vuodelle kasvua.

Vuoden 2011 ensimmäisellä neljänneksellä konkurssiin on Suomen Asiakastieto Oy:n tilastojen mukaan haettu jo lähes 900 yritystä eli kymmenen prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Aloitettujen konkurssien määrä on lähes taantumavuoden 2009 tasolla. Konkurssiin on ehditty asettaa jo 570 yritystä eli reilut 13 prosenttia viimevuotista enemmän.

Asiakastieto ennakoi, että vuonna 2011 Suomessa konkurssiin haetaan noin 3 200 yritystä eli sata enemmän kuin viime vuonna. Ennustetta on korotettu alkuvuoden tilastojen perusteella. Konkurssien määrää lisää useiden luotonmyöntäjien tiukentunut luottopolitiikka. Käräjäoikeuksiin on tullut velkojien jättämiä konkurssihakemuksia, jotka perustuvat hyvinkin pieniin saataviin.

Monissa maakunnissa viime vuoden hyvä kehitys on kääntynyt alkuvuonna. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaalla konkurssiin haettujen yritysten määrä on kaksinkertaistunut. Etelä-Karjalassa ja Keski-Suomessa kasvua kertyi 50 prosenttia. Suhteellisesti nopeinta kasvu on ollut Ahvenanmaalla.

Vuonna 2010 konkurssien määrä pieneni miltei koko Euroopassa, mutta taso säilyi silti korkeana. Saksalaisen luottotietoyhtiön Creditreformin keräämien tietojen mukaan viime vuoden konkurssimäärä oli Euroopassa toiseksi korkein viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden. Vuosikymmenen huippu koettiin vuonna 2009.

Kilpailut

Uusimmat