Muna vai kana: Mistä pääsiäspyhien nimet tulevat?

02.04.2015 11:30 -

Radio Novan toimitus selvitti, mistä pääsiäispyhien nimet tulevat.

Palmusunnuntai

Pääsiäistä edeltävän sunnuntain nimitys, palmusunnuntai, viittaa Raamatun pääsiäiskertomukseen, jossa kerrotaan Jeesuksen ratsastaneen aasilla Jerusalemiin. Jeesusta tervehtivät ihmiset heittivät hänen tielleen palmunlehtiä. Suomen kieleen nimitys on tullut ruotsista, jossa palmusunnuntai on palmsöndag.

– Melko laajalti suomen länsimurteissa palmuiksi on kutsuttu pajunoksia, joissa on pajunkissoja, ja niinpä ne kuuluvatkin pääsiäisen tyypillisiin koristuksiin, erityisasiantuntija Kirsti Aapala Kotimaisten kielten keskuksesta kertoo Radio Novalle.

Kiirastorstai

Pääsiäistä edeltävän kiirastorstain nimitys on lainaa ruotsista, ja se tarkoittaa alkuaan oikeastaan ”puhdistuspäivää”. Kiirastorstaita vietetään ehtoollisen asettamisen muistoksi. Silloin Jeesus asetti ehtoollisen, söi muistoaterian opetuslapsiensa kanssa sekä pesi heidän jalkansa. Päivä on ollut myös tärkeä ripittäytymisen ja synninpäästön päivä.

Pitkäperjantai

Se on Kristuksen ristiinnaulitsemis- ja kuolinpäivä ja kirkkovuoden ainoa surujuhla. 

– Pitkäperjantai on käännöslaina ruotsinkielisestä nimityksestä långfredag, Aapala selventää.

Lankalauantai

Aapalan mukaan, Suomen vanhassa kirjakielessä pitkäperjantain nimitys oli lankaperjantai, joka on mukaelma ruotsin kielen pitkäperjantain nimityksestä. Yhdyssanan alkuosa lanka- on alkusoinnun vaikutuksesta liitetty myös pitkäperjantain jälkeisen lauantain nimitykseen lankalauantai, eikä sillä ole siis mitään tekemistä yleiskielestä tutun lanka-sanan kanssa.

Sukkasunnuntai

Pääsiäisviikon päivien nimityksistä on kansankielessä ollut paljon hokemia. Nimitykset perustuvat alkusoinnun käyttöön, ja niillä on pyritty myös selittämään, mitä töitä oli kunakin päivänä sopivaa tehdä.

– Alkusointuun pohjautuu myös sukkasunnuntai, joka ei tosin ole ollut kovin yleinen nimitys. Sillä on tarkoitettu joko pääsiäissunnuntaita tai palmusunnuntaita, erikoisasiantuntija kertoo.

Kuva: Shutterstock

(Radio Nova)

Kilpailut

Uusimmat