Kuva: Fotolia

Tutkimus paljasti 3 yllättävää käytösmallia, jotka tarttuvat helposti - tunnistatko itsessäsi?

26.04.2016 12:15 - Tarja Vilén

Joukossa tyhmyys tiivistyy, kuuluu vanha sanonta. Nyt se on todistettu tieteellisestikin, että ihmiset tarttuvat toisiinsa erilaisia käytösmalleja.

Ympärilläsi olevilla ihmisillä on yllättävän suuri vaikutus omaan käytökseesi. Ei ole varmasti uusi tieto, että haukotus tai hallitsematon naurunpurskahdus tarttuu helposti. Tieteellisissä tutkimuksissa on nyt kuitenkin havaittu uusia tarttuvia käytöstapoja, jotka voivat yllättää.

1. Tyly käytös (erityisesti töissä)

Tutkimuksessa on huomattu, että tyly käytös on tarttuvaa erityisesti työelämässä. Ei tarvita kuin yksi yksittäinen negatiivinen kohtaaminen töissä ja käytösmalli tarttuu kaikkiin ympärillä oleviin. Lisäksi havaittiin, että ikävästi käyttäytyvän henkilön kohtaaminen saattoi vaikuttaa vielä jopa viikon ajan tilanteen jälkeen.

Työympäristössä tarttuva tylyys voi selittyä sillä, että töissä koemme monesti enemmän stressiä.

(kuva: Fotolia)

2. Riskinotto

Psykologian professori John O'Dohertyn tutkimuksessa ilmeni, että ihmiset ottavat helpommin esimerkiksi taloudellisia riskejä, kun ovat nähneet jonkun toisen ottavan riskin ensin.

(kuva: Fotolia)

3. Ruokailutottumukset

Tavat syödä tarttuvat myös. Tutkimuksen mukaan sekä terveelliset että epäterveelliset ruokailutottumukset ovat hyvin tarttuvia.

Yhdessä tutkimuksessa havaittiin, että kun ystävästä tuli ylipainoinen oli 57 prosenttia todennäköisempää, että toisestakin tulisi ylipainoinen. Samassa tutkimuksessa havaittiin myös, että kumppanin lihominen nosti riskiä lihoa 27 prosenttia.

Tulos oli nähtävissä myös toiseen suuntaan, sillä laihduttajien puolisot usein laihtuivat samanaikaisesti.

Lähde: Good Housekeeping, Netdoctor.com.

Lue lisää aiheesta tutkimus

Kaupunkien välillä suuria eroja terveydessä ja työkyvyssä - alle puolet liikkuu suositusten mukaan Dementiapotilaille määrätään usein psykoosilääkkeitä - tuore tutkimus osoittaa laajat haitat Voiko sydämen vajaatoiminnan havaita älypuhelinsovelluksella? Ehkä pian, selvisi Turun yliopistossa Katso kaikki

Kilpailut

Uusimmat