Kuva: Fotolia

Syntymäkuukautesi ja -paikkasi ennakoivat, tuletko tarvitsemaan erikoisruokavaliota

22.08.2016 12:45 - Senni Loikala

Nyt tiedetään, keillä on kaikista suurin riski sairastua keliakiaan. Oireet voivat ilmaantua missä iässä tahansa.

Syntymäkuukautesi ja -paikkasi saattavat vaikuttaa riskiisi sairastua keliakiaan, jossa viljatuotteiden gluteiini aiheuttaa esimerkiksi ripulia, ylävatsan turvotusta, anemiaa, ilmavaivoja ja laihtumista. Näin väitetään Archives of Disease in Childhood -lehdessä julkaistussa, tuoreessa ruotsalaistutkimuksessa. Siitä uutisoi myös Vice-sivusto.

Jos olet syntynyt talvella, onnistut tutkimuksen mukaan välttämään muita todennäköisemmin sairastumisen keliakiaan. Tutkimuksessa nimittäin lapsilla, jotka olivat syntyneet keväällä, kesällä tai syksyllä, oli kymmenen prosenttia muita suurempi todennäköisyys saada keliakia, kuin talvella syntyneillä tenavilla.

Lisäksi syntymäpaikalla oli vaikutusta keliakiariskiin. Pohjoisempana syntyneillä oli pienempi todennäköisyys saada keliakia, kuin Etelä-Ruotsissa syntyneillä lapsilla. Tämä johtui siitä, että Pohjois-Ruotsissa lapset altistuivat auringonvalolle vähemmän kuin eteläisemmässä osassa maata. Lisäksi tutkijat huomasivat, että tytöt sairastivat poikia yleisemmin keliakiaan.

Jos tuloksia sovelletaan suomalaisiin, on kaikista suurin keliakiariski näin ollen naisilla, jotka ovat syntyneet Etelä-Suomessa keväällä, kesällä tai syksyllä.

Syy vielä epäselvä

Tutkijat eivät ole vielä varmoja, miksi syntymäaika ja -paikka vaikuttavat keliakiariskiin. Yksi mahdollinen syy voi olla esimerkiksi se, että yleensä keväällä tai kesällä syntyneet pienokaiset syövät ensimmäisiä kertoja gluteiinia sisältäviä ruokia talvella, jolloin myös viruksia on liikkeellä tavallista enemmän; joskus keliakia nimittäin yhdistetään tiettyihin virusinfektioihin.

Suomalaisista noin kaksi prosenttia sairastaa keliakiaa. Siihen voi sairastua missä iässä tahansa. Apu löytyy yleensä gluteenittomasta ruokavaliosta, jossa vältetään vehnää, ruista ja ohraa sisältäviä ruokia. 

Lähde: Vice

Lue myös: Mistä tietää, millainen ruokavalio sopii juuri sinulle? Lue 3 tärkeää kohtaa

Lue myös: Uusi ilmiö: Hyvätuloisten perheiden aliravitsemus - syynä turhat allergiat ja nirsoilu

Lue myös: Asiat, jotka huomaat, kun vaihdat ruokavaliosi gluteenittomaksi

Kilpailut

Uusimmat