Kuva: Fotolia

Pömpöttääkö vatsa? Helpolla testillä selvität onko sinulla vatsalihasten erkaantuma

28.08.2016 08:15 - Karoliina Kotala

Monen haaveissa on litteä vatsa. Aina terveellinen ruokavalio ja ahkera liikuntakaan ei poista vatsan pömpötystä, tällöin kyse voi olla vatsalihasten erkaantumasta.

Do it Right –yrityksen perustaja, personal trainer Tanja Hinkkanen selvittää, mikä on vatsalihasten erkaantuma. 

- Erkaantumassa vatsaseinämä erkaantuu keskilinjasta. Esimerkiksi raskauden aikana vatsa venyy ja suorat vatsalihakset siirtyvät kauemmaksi toisistaan. Vaiva aiheuttaa selkäkipuja ja koko keskivartalon hallinta heikentyy. Myös ryhti saattaa muuttua ja pahimmillaan erkaantumasta voi seurata virtsan karkailua, vaikeutta pidätellä ulostetta ja joskus lantionpohjan laskeutumaa. Ulkoisesti erkaantuma näkyy usein vatsan pömpötyksenä. 

Jos tuntomerkit kuulostavat tutuilta, voi vatsalihasten tilanteen tarkistaa yksinkertaisella kokeella. 

1. Mene selinmakuulle lattialle niin kuin tekisit vatsarutistuksia ja nosta hiukan päätä ja hartioita ylös lattiasta. 

2. Katso pullistuuko vatsa keskilinjasta tai muodostuuko vatsalihasten väliin oja. 

3. Tunnustele saatko sormet vatsalihasten väliin keskellä vatsaasi, montako sormea etäisyys on kun sormet ovat poikittain. 

4. Jos tunnet selvän välin, on sinulla vatsalihasten erkaantuma 

Yleensä vatsalihasten erkaantuma palautuu ennalleen vuodessa, mutta ei aina. Apua kannattaakin silloin hakea asiantuntevalta fysioterapeutilta tai vatsalihasten erkaantumaan erikoistuneelta personal trainerilta. 

Kuinka sitten voit treenata itse pömppövatsan pois? 

- Jo raskaana ollessa kannattaa lantionpohjan lihaksia ja poikittaisia vatsalihaksia treenata ahkerasti. Vaikka treeni voi tuntua tylsältä, se palkitsee nopeasti synnytyksen jälkeen. Raskauden aikana pitää kuitenkin ehdottomasti välttää liikkeitä, jotka aiheuttavat painetta vatsaonteloon, sillä ne pahentavat erkaantumaa. Vältä siis kovaa voimatreeniä ja korkeasykkeistä treeniä. Raskauden aikana kuntoa kannattaakin pitää yllä esimerkiksi sauvakävelyllä, crosstrainer-treenillä, vesiliikunnalla ja pyöräilyllä, Hinkkanen opastaa. 

Jo pari vuorokautta synnytyksen jälkeen, lantionpohjan lihasten treenin voi varovasti aloittaa. 

- Syvät lihakset pitää ensin treenata kuntoon ja vasta sitten siirtyä suorien vatsalihasten kimppuun. Synnytyksen jälkeen kannattaakin välttää vastarutistuksia ja lankkuja, Hinkkanen muistuttaa. 

Lue myös: Kerääntyykö ylimääräinen rasva vatsaasi? 5 syytä, jotka aiheuttavat keskivartalolihavuutta

Kilpailut

Uusimmat