Kuva: Fotolia

Passiivisen tupakoinnin riskit päivitettiin - rajuja vaikutuksia lapsen kehitykseen

06.02.2017 19:15 - Senni Loikala

Tutkimuksen mukaan passiivinen tupakointi häiritsee painon ja tärkeiden verisolujen kehittymistä lapsilla.

Passiivinen tupakointi estää painon tervettä nousemista ja häiritsee immuunisysteemin tärkeiden verisolujen kehitystä nuorella iällä. Kyseiset verisolut ovat yhteydessä erilaisiin tulehduksiin ja allergisiin reaktioihin.

Riskit selviävät tuoreesta tutkimuksesta, joka on julkaistu Scientific Reports -lehdessä. Tutkimuksesta uutisoi myös kansainvälinen uutistoimisto United Press International.

Miten tutkimus tehtiin?

Tutkimus toteutettiin hiirikokein. Osa vastasyntyneistä hiiristä altistettiin passiiviselle tupakoinnille kolmen viikon ajaksi. Tutkimusjakson lopussa nämä hiiret painoivat selvästi vähemmän kuin verrokkiryhmän jyrsijät.

- Odotimme, että nuoret ovat kaikista haavoittuvaisempia, koska heidän immuunisysteeminsä ei ole kehittynyt vielä kunnolla. Ennen meillä ei ollut asiasta todisteita, tutkija Bo Hang kertoo.

- Tässä tutkimuksessa huomasimme, että passiivinen tupakointi esti painonnousua vastasyntyneillä hiirillä, mutta ei nuorilla aikuisilla.

Pienet lapset erityisen alttiita haitoille

Vaikka tutkimus tehtiin hiirikokein, varoittavat tutkijat nimenomaan ihmisiä passiivisesta tupakoimisesta. Erityisesti vauvat ja taaperot ovat suurimmassa riskiryhmässä tuoreen tutkimuksen mukaan.

Näin ollen ihmisten kannattaisi varmistaa, etteivät lapset ja nuoret joudu kärsimään passiivisesta tupakoinnista - onhan kyse heidän terveydestään. Lisäksi on hyvä muistaa, että passiivinen tupakointi on haitallista kaikille iästä riippumatta.

Lue myös: Tupakointi todella tuhoaa ulkonäkösi - lue järkyttävät faktat

Lue myös: Tupakoinnin lopettaminen näkyy heti - katso vaikutukset päivien, kuukausien ja vuosien päästä

Lue myös: Tupakointi vaikuttaa myös mielenterveyteen

Lähde: UPI

Kilpailut

Uusimmat