Kuva: Fotolia

Mistä kutiamisessa oikein on kyse? 5 yllättävää faktaa

03.12.2016 15:15 - Iiro Myllymäki

Mieliala vaikuttaa ihmisen kutiamisalttiuteen.

Kutiatko helposti? Oletko koskaan miettinyt, mistä se johtuu? Metro.co.uk-sivusto on kerännyt yhteen faktoja tästä mielipiteitä jakavasta tuntemuksesta.

1. Miksi kutiamme?

Monien tieteilijöiden selitys liittyy evoluutioon. Reaktiomme kutiamiseen on jonkinlainen puolustautumismekanismi, sillä reagoimme kutiamiseen vaistomaisesti käsillämme yrittäen saada kutittajan kädet loitommaksi.

Toinen selitys on, että kutiaminen on tapa muodostaa sosiaalisia siteitä muihin ihmisiin. Tämä saa alkunsa siitä, kun vanhemmat kutittavat vauvaansa. Ihminen oppii reagoimaan kutiamiseen naurulla.

Myös herkkyys kosketukselle vaikuttaa kutiamiskokemukseen. Jos ihmisellä on normaalia korkeampi tai matalampi herkkyys kosketukselle, kutiaminen voi tuntua epämiellyttävältä eikä se saa naurua aikaan.

2. Mistä kutiamme herkimmin?

Kutiamiselle alttiimpia kehonosia ovat kainalot, niska, kyljet ja sisäreidet.

3. Millaisia erilaisia kutiamisia on olemassa?

Kutiamiset voi jakaa kahteen lajiin. Toinen on knismesis, joka on kutiamisen kevyempi muoto. Tämä tuntuu siltä, kuin höyhenellä siveltäisiin ihoa. Tällaista kutiamista voi aiheuttaa itse itselleen.

Toinen kutiamisen muoto on gargalesis, joka on kutiamisen aggressiivisempi muoto. Tällainen kutitus saa aikaan hallitsemattomia naurun tai jopa kivun reaktioita.

4. Mitä kehossa tapahtuu, kun kutiamme?

Kutiaminen stimuloi ihon alla olevia hermopäätteitä, jotka lähettävät viestiä aivoihin. Osa aivokuoresta analysoi kosketusta, minkä jälkeen tieto kulkee alueelle, joka hallitsee nautinnon tunteita. Näin syntyy kutiamisen miellyttävä ja nauramaan pistävä tunne.

5. Voiko kutiamista vähentää?

Muu mieliala voi vaikuttaa kutiamisherkkyyteen. Monien mielestä vihaisena he eivät kutia yhtä helposti kuin normaalisti. Lisäksi uskotaan, että hieronnan aiheuttama rentoutunut olotila vähentää kutiamisalttiutta.

Lue myös: Miksi itseään ei voi kutittaa? Syy on mielenkiintoinen

Lähde: Metro.co.uk

Kilpailut

Uusimmat