Kuva: Fotolia

Mies! Nukkumaanmenoajasta pystyy päättelemään, kuinka korkea verenpaineesi on

31.08.2016 16:45 - Senni Loikala

Yliopiston tutkijat selittävät, miksi miesten nukkumaanmenoajalla ja korkealla verenpaineella saattaa olla yhteys.

Jos mies menee säännöllisesti aikaisin nukkumaan ja siirtyy unten maille esimerkiksi televisiota katsellessaan varhain illalla, on hänellä muita todennäköisemmin korkea verenpaine, väitetään tuoreessa japanilaisen yliopiston tekemässä tutkimuksessa. Siitä uutisoi Daily Mail.

Tutkimukseen osallistui 2400 osallistujaa, jotka olivat iältään 40-60-vuotiaita. Korkean verenpaineen omaavat osallistujat nukahtivat keskimäärin 18 minuuttia aiemmin kuin he, joiden verenpaine oli terveissä lukemissa. Naisilta ei löydetty yhteyttä korkean verenpaineen ja nukkumaanmenoajan välillä.

Aikaisin nukahtaminen ei kuitenkaan tarkoittanut, että miehet olisivat heränneet aamulla virkeinä. Korkean verenpaineen omanneet miehet nukkuivat katkonaisesti ja pyörivät pitkään valveilla sängyssä, ennen kuin he nukahtivat uudestaan.

Tutkijoiden selitys

Tutkijat arvelevat, että tutkimustulos saattaa selittyä sillä, että korkean verenpaineen omaavien miesten terveys saattaa monesti olla muita heikompi. Tämä saattaa näkyä väsymyksenä. Tutkijoista on myös mahdollista, että verenpaineongelmat voisivat vaikuttaa myös ihmisen sisäiseen kelloon ja johtaa siihen, että väsymys iskee muita aikaisemmin illalla. 

Korkea verenpaine on yhteydessä myös sydänsairauksiin. Näin ollen aikaisin nukahtavien miesten voi olla kannattavaa mitata verenpaineensa ja korjata tilannetta ainakin terveellisillä elämäntapamuutoksilla.

Lue myös: Mistä tietää, millainen ruokavalio sopii juuri sinulle? Lue 3 tärkeää kohtaa

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat