Kuva: Fotolia

Epiduraali todella kannattaa ottaa? Hyödyttää vielä pitkään synnytyksen jälkeen

27.10.2016 19:45 - Senni Loikala

Tuoreen tutkimuksen mukaan synnytyskipujen määrällä ja myöhemmällä sairastumisriskillä on yhteys.

Mitä kivuliaampi synnytys on, sitä suurempi riski tuoreella äidillä on sairastua synnytyksen jälkeiseen masennukseen. Kivunlievityksen, erityisesti epiduraalin käytön, havaittiin pienentävän riskiä. Tämä selviää tuoreesta tutkimuksesta, josta uutisoi kansainvälinen uutistoimisto UPI.

Tutkijat arvelevat, että tulos saattaa selittyä sillä, että synnytyskivun kontrolloiminen vähentää tulehdusten todennäköisyyttä. Aiemmissa tutkimuksissa tulehduksista on löydetty yhteys masennukseen.

Synnytyksen jälkeisen masennuksen riski ei nouse naisilla, jotka ottavat kivunlievityksen koettuaan ensin voimakasta kipua. Jos kipua ei helpoteta lainkaan, riski sairastumiseen voi nousta, tutkijat väittävät.

Tutkijat painottavat, että he löysivät synnytyskivun määrästä yhteyden sairastumisriskiin; suorasta syy-seuraus-suhteesta ei silti voida puhua.

Miten tutkimus tehtiin?

Tutkimukseen osallistui noin 200 naista, jotka ottivat epiduraalin synnytyksessä. Naiset kertoivat tutkijoille synnytyskipujensa määrästä sekä raportoivat mahdollisista masennusoireista, kun synnytyksestä oli kulunut puoli vuotta. Tutkijat ottivat huomioon tekijät, jotka olisivat voineet vaikuttaa tuloksiin, kuten naisten aiemman terveyshistorian.

Tutkijat pitävät tärkeänä, että naiset voivat itse päättää, tahtovatko ottaa epiduraalin synnytyksessä. Tutkimustuloksen tarkoituksena ei ole lietsoa pelkoa heille, jotka eivät kivunlievitystä ota. Synnytyskivun määrän yhteys masennusriskiin on kuitenkin hyvä tietää.

Joka kahdeksas tuore äiti sairastaa synnytyksen jälkeiseen masennukseen, kirjoittaa UPI. Oireina ovat esimerkiksi itkuisuus, vihan tunteet sekä ahdistus ja pelko siitä, että henkilö olisi huono äiti.

Lue myös: Äidin kirje muille naisille: ''Ensisynnyttäjä, sinun on hyvä tietää 10 tärkeää asiaa...''

Lue myös: Repeytyykö vagina ja mikä johtaa hätäsektioon? Suomalainen kätilö vastaa kysymyksiin synnytyksestä

Lue myös: Synnytystavan valinnalla uskottua suurempi vaikutus lapsen kehitykselle?

Lähde: UPI

Kilpailut

Uusimmat