Kuva: Fotolia

Voiko kuukautisten aikana tulla raskaaksi? Asiantuntijat vastaavat

19.07.2017 11:15 - Senja Rapila

Yleisin kysymys kuukautisista sai nyt vihdoin vastauksen.

Vaikka naisilla onkin kuukautiset joka kuukausi, ei se tarkoita sitä, että niihin liittyvät kysymykset loppuisivat vuosien kuluessa. Yksi suurimmista kysymyksistä on aina ollut se, että voiko kuukautisten aikana tulla raskaaksi.

- Teknisesti ottaen voit tulla raskaaksi vain silloin kun ovuloit, mikä on 48 tunnin ikkuna joka kuukausi. Se ei tapahdu yleensä silloin kun sinulla on kuukautiset, gynekologi Taraneh Shirazian on kertonut Women's Health -julkaisulle.

Ovulaatio tapahtuu noin kaksi viikkoa ennen kuukautisten alkua. Ovulaatio sattuu noin kymmenennen ja seitsemännentoista päivän välille kuukautiskierrossasi. Tämän vuoksi on hyvin epätodennäköistä, että nainen voisi tulla raskaaksi kuukautisten aikana.

Suuri ongelma kuitenkin on, että aina kaikki eivät tiedä milloin heillä on kuukautiset. Jos nainen kokee epäsäännöllistä vuotoa tai satunnaista vuotoa, he saattavat sekoittaa sen kuukautisvuodoksi, vaikka se ei sitä olisikaan. Tämä voi tapahtua kesken kuukautiskierron, ovulaation aikana, joka on otollisinta aikaa hedelmöittymiselle.

Hedelmöittyminen on mahdollista

Vaikkakin se on hyvin epätodennäköistä, kuukautisten aikana on hyvin mahdollista tulla raskaaksi, jos ei käytä ehkäisyä.

Spermalla on nimittäin taito pysyä elossa naisen sisällä jopa viiden päivän ajan, joka kannattaa muistaa, mikäli ei käytä ehkäisyä seksiä harrastaessa. Vaikka harrastaisitkin seksiä kuukautisten aikana, sperma voi säilyä naisen kohdussa ja hedelmöittää munasolun jopa viikkoa myöhemmin.

Varsinkin silloin, jos naisella on lyhyempi kuukautiskierto ja vuotoa on vain kuutena tai seitsemänä päivänä. Jos hän harrastaa seksiä viimeisten vuotopäivien aikana, silloin on hyvin todennäköistä, että nainen hedelmöittyy.

Eli älä luota siihen, ettei kuukautisten aikana voisi tulla raskaaksi, nimittäin se on hyvin mahdollista.

Lähde: Women's Health, Self

Lue myös: Esimies valitti henkilöstöjohdolle työntekijänsä kuukautiskivuista

Lue myös: Yllättivätkö epänormaalin runsaat kuukautiset? 6 yleistä syytä, jotka vaikuttavat vuodon määrään

Lue myös: Kuukautiset vaikuttavat iho-ongelmiin: Lue, miten iho reagoi kierron jokaisessa vaiheessa

Kilpailut

Uusimmat