Kuva: Fotolia

Hyviä uutisia stressaajille: Tekee sinusta empaattisemman

21.04.2017 21:45 - Emma Ylistalo

Kivusta kärsivän ihmisen lähelle kannattaa mennä stressaantuneena, jos tuoreeseen tutkimukseen on uskominen.

Vaikka stressaaminen onkin toisinaan raskasta ja erityisesti herkästi stressaavat pitävät sitä varmasti taakkana, asiassa on myös toinen puoli.

Tuoreen tutkimuksen mukaan stressin alaisena oleminen nimittäin saattaa tehdä sinusta myötätuntoisemman ihmisille, joilla on vaikeuksia tai jotka kärsivät kivusta. Tämä johtuu siitä, että stressi aktivoi aivoissa samaa aluetta, joka yhdistetään myös empatiaan.

Kansainvälinen tutkijatiimi seurasi 80 miesosallistujan aivoja testin ajan. Puolet osallistujista altistettiin tutkimushetkellä stressille, kun taas osa ryhmästä sai työskennelle ilma ylimääräisiä paineita. Stressille altistuvat osallistujat laitettiin suorittamaan hankalia tehtäviä saaden samalla tekemisistään negatiivista palautetta. Samaan aikaan tutkijat mittasivat osallistujien stressihormonin eli kortisolin tuotantoa.

Kun osallistujat olivat tarpeeksi stressaantuneita, heille näytettiin kuvia vieraista ihmisistä, jotka kävivät läpi kivuliasta lääketieteellistä toimenpidettä ja heitä pyydettiin kuvittelemaan kuvissa olevien ihmisten tuska. Tämän lisäksi osan kuvien kohdalla heille kerrottiin, että potilas oli saanut puudutuksen, eikä siis tuntenut kipua. Tällä tutkijat halusivat selvittää, johtuiko katsojan reaktio ainoastaan inhottavasta kuvasta vai ymmärsikö hän oikeasti potilaan kokemuksen.

Myös toinen ryhmä sai katsoa samoja kuvia, mutta ilman stressitestiä. Tästä selvisi, että stressaantuneet osallistujat osoittivat enemmän myötätuntoa kuvissa oleville potilaille. Vaikka stressaantuneille kerrottiin, että kuvissa olevat potilaat eivät olleet tuskissaan, aivotutkimusten mukaan he tuntivat silti empatiaa heitä kohtaan.

Muista siis ensi kerralla stressaantuessasi, että olet luultavasti erityisen myötuntoinen kyseisellä hetkellä.

Lue myös: Tutkimus todistaa: Laiskuus on tarttuvaa

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat