Kuva: Fotolia

Kuinka paljon painosi nousee raskausaikana? Pääteltävissä jo ennen hedelmöittymistä

22.03.2017 21:15 - Senni Loikala

Nykyinen painoindeksisi voi kertoa, kuinka paljon painosi tulee nousemaan raskausaikana. Näin tietysti, mikäli et ole raskaana ja aiot tehdä lapsia myöhemmin elämässäsi.

Painoindeksisi ennen raskautta saattaa paljastaa, tulevatko vaakalukemasi nousemaan hälyttävän paljon raskausaikana. Jos olet normaalipainoinen, voit huokaista helpotuksesta. Sen sijaan ylipaino lisää todennäköisyyttä siihen, että painosi voi nousta jopa vaarallisen paljon raskaana ollessasi.

Tiedot perustuvat tuoreeseen amerikkalaisen yliopiston tekemään tutkimukseen, josta uutisoidaan Science Daily -sivustolla. Tutkimus on julkaistu PLOS ONE -julkaisussa.

Tuloksista selvisi, että naisen painoindeksi ennen raskautta ennakoi vahvasti jopa vaarallisen runsasta painonnousua raskausaikana. Se lisäsi selvästi myös todennäköisyyttä ylipainoon myöhemmin elämässä.

Tutkimuksessa analysoitiin yli tuhannen naisen terveystietoja. Naisia myös haastateltiin. Osallistujat olivat synnyttäneet 15-24-vuotiaina.

Normaalina raskausajan painonnousuna pidetään 8-15 kiloa. Jos paino nousee tätä enemmän, lisääntyvät myös riskit raskausajan komplikaatioihin, poikkeamiin sikiön kasvussa ja vaikeuksiin synnytyksessä. Runsas painonnousu altistaa odottavan äidin myös sydänsairauksille ja korkealle verenpaineelle ja lapsen myöhempään ylipainoon ja sydänsairauteen.

Lue myös: Varoitus raskaana oleville leviää: Hiuslakan käytöstä järkyttävä riski sikiölle!

Lue myös: Ikenet vuotavat verta, jalat kasvavat koon verran - lue raskausajan oudot oireet

Lue myös: 7 tapaa, jotka voivat auttaa tulemaan raskaaksi nopeammin

Lähde: Science Daily

Kilpailut

Uusimmat