Kuva: Fotolia

Mitä työnantajat tarkoittavat kysymyksillään oikeasti? 10 yleisintä työhaastattelukysymystä

26.07.2016 10:15 - Emmi Moilanen

Työhaastattelussa rekrytoija haluaa tietää sinusta paljon enemmän kuin kysymyksillään antaa ymmärtää.

Popsugar teki listan siitä, mitä työnantajat kysymyksillään oikeasti tarkoittavat.

"Kerro itsestäsi"

Tällä kysymyksellä työnantaja haluaa selvittää, kuinka ilmaiset itseäsi. Kysymys kartoittaa myös, mikä juuri sinussa on erityistä muihin hakijoihin verrattuna.

"Mitkä ovat suurimmat heikkoutesi?"

Vastatessasi tähän, pyri välttämään kliseitä kuten “työskentelen liikaa”, sillä työnantajat näkevät lävitsesi. Kysymyksellä tuleva esimiehesi haluaa selvittää, kuinka itsetietoinen olet ja kuinka tuottelias olet kohdatessasi ongelmatilanteita.

"Missä näet itsesi viiden vuoden kuluttua?"

Tällä kysymyksellä hakijalta varmistetaan, että hän etsii pitkäaikaista työpaikkaa itselleen. Vastaus kertoo työnantajalle myös hakijan kunnianhimosta ja tavoitteellisuudesta sekä siitä, mihin suuntaan hän haluaa kehittää uraansa.

"Miksi haluat meille töihin?"

Tämä kysymys ottaa selvää siitä, että hakija on tosissaan sekä siitä, onko hän tehnyt tarvittavan taustatyön ennen haastattelua ja tutustunut yrityksen toimintaan sekä arvoihin.

"Miksi jätit edellisen työsi?"

Työnantaja haluaa tietää, onko taustalla ollut draamaa tai erimielisyyksiä, jotka ovat johtaneet työsuhteen päättymiseen.

Jos puhut haastattelussa ikävään sävyyn edellisistä työkavereistasi, rekrytoija ottaa tämän varoitusmerkkinä. Kysymyksellä varmistetaan myös, ettei turhaa draamaa tule syntymään myös uudella työpaikalla.

"Onko sinulla kysyttävää minulle?"

Tämän kysymyksen kohdalla testataan usein sitä, kuinka hyvin hakija on ollut läsnä haastattelun aikana sekä sitä, onko hän perehtynyt hakemaansa työpaikkaan jo etukäteen.

Erityisen vaikea kysymys

Haastattelija voi tarkoituksella kysyä jonkin erittäin ikävän tai haasteellisen kysymyksen, johon ei edes odota sinun tietävän oikeaa vastausta. Kysymys testaa sitä, kuinka selviydyt paineen alaisena ja millaiset ongelmanratkaisukykysi ovat. Tämän kysymyksen kohdalla tärkeintä on ettet luovuta, vaikka kysymys tuntuisikin mahdottomalta.

Todella yllättävä kysymys

Kysymys voi olla yhdentekevä hakemasi työn kannalta, mutta testaa sitä, millä tavalla reagoit odottamattomissa tilanteissa.

"Mitä työkaverisi sinusta sanoisivat?"

Tällä kysymyksellä työnantaja etsii vihjeitä siitä, millä tavalla luot ammatillisia suhteita ja onko uuteen työyhteisöön sopeutuminen sinulle helppoa.

"Mitä harrastat?"

Työnantaja haluaa tietää myös, millainen ihminen olet työajan ulkopuolella. Tämän kysymyksen kohdalla sinulla on erinomainen tilaisuus tuoda esille taitosi, jotka eivät ole haastattelun edetessä tulleet ilmi. Käytä tämä kysymys mahdollisuutena erottua joukosta ja kerro itsestäsi ja harrastuksistasi jotain persoonallista, joka saa haastattelijan muistamaan sinut lukuisten muiden hakijoiden joukosta.

Lähde: Popsugar

Lue myös: Haetko työpaikkaa? Lue, miten työhaastatteluun kannattaa meikata

Kilpailut

Uusimmat