Kuva: fotolia

Kysymyksen toistaminen, hiusten näpertely - valehtelevan ihmisen tunnistaa selkeistä merkeistä

30.01.2017 19:45 - Erica Alaluusua

Yliopistoissa tutkittiin valehtelun paljastavia piirteitä niin eleissä, puhetavoissa kuin kirjoitetussa tekstissä.

Käyttäytyminen valehdellessa on ollut yleinen tutkimuskohde ympäri maailman, ja nyt tuloksia on koottu yhteen. Tutkimuksissa käytettiin videoleikkeitä oikeustapauksista, kuulusteluista sekä haastatteluista. 

Kalifornian yliopiston tutkijat havaitsivat, että valehdellessa pupillit kasvavat ja puheääni on korkeampi. Myös kasvonpiirteet kiristyvät. Valehtelija myös puristaa useammin huuliaan yhteen, ja keskittyy tarkemmin kuin totta puhuttaessa.

Toisin kuin yleinen uskomus väittää, eivät valehtelijat räpäytä silmiään enempää kuin totuuden kertojatkaan. Sen sijaan he toistelevat keskustellessaan lauseita ja sanoja useammin.

Psykologian professori Edward Geiselman huomauttaa, että valehtelijoiden eleisiin liittyvät usein rauhattomuuteen viittaavat piirteet, kuten hiuksilla leikkiminen ja kynsien näpertely. Valehdellessaan kysymys toistetaan ennen vastaamista, jolla todennäköisesti ostetaan aikaa sopivan vastauksen keksimiseen. Jos vastaus on valhetta, se myös perustellaan perinpohjaisemmin.

Valehdellessa ei vältelläkään katsekontaktia

Michiganin yliopisto taas teki yllättävän havainnon tutkiessaan oikeustapausten videoleikkeitä. Valehtelijat loivat useammin suoran katsekontaktin keskustelutoveriinsa kuin ne, jotka puhuivat totta. Heillä myös havaittiin olevan taipumuksia murjottamiseen ja irvistelyyn, sekä käsimerkkien ja täytesanojen käyttämiseen puhuessaan

Texasin yliopisto perehtyi valehteluun kirjallisessa muodossa, ja huomasi valehtelijan usein käyttävän negatiivisia tunnetilaa kuvaavia sanoja.  Heille selvisi, että valehdellessa vältetään sanoja jotka ilmaisevat, mitä kirjoittaja on tai ei ole tehnyt.  Tällaisia sanoja ovat esimerkiksi ”mutta”, ”paitsi” ja ”normaali”.

Tutkimuksien mukaan valehtelija myös etäännyttää itseään sanomisista välttäen kirjoituksissaan sanaa ”minä”. Tilanteita kuvaillessaan he suosivat kolmannen persoonamuodon ”hän” käyttämistä. Valehtelua epäillessään kannattaakin siis kiinnittää tarkasti huomiota tarinan yksityiskohtiin.

Lue myös: Kummat valehtelevat enemmän, miehet vai naiset? Tutkimus selvitti

Lue myös: Rakkaushormoni lisää taipumusta valehteluun

Lähde The Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat