Kuva: Fotolia

Koetko olevasi fiksu? Lue, mitä haittaa älykkyydestä voi olla

27.07.2016 11:15 - Iiro Myllymäki

Älykkäät ihmiset syyllistyvät asioiden ylianalysoimiseen ja muita ärsyttävään huomautteluun.

Tuskin kukaan voi kieltää haluavansa olla älykäs. Älykkyydessä on plussien lisäksi myös miinuksensa, mistä Business Insider kirjoittaa. Kysymys-vastaus-sivusto Quorassa kysyttiin, milloin älykkyydestä tulee kirous. Seuraavassa on kerrottu muutama vastaus ja selitetty niiden taustalla olevaa tiedettä.


1. Usein ajattelet sen sijaan että tuntisit
Marcus Geduld kertoo Quorassa, että hän kyllä ymmärtää tunteitaan hyvin, mutta kokee niiden osoittamisen hankalaksi.
”Vähemmän verbaaliset ihmiset purkavat tunteitaan fysiikan kautta. He huutavat, lyövät, potkivat, kirkuvat, nyyhkyttävät, tanssivat ja hyppivät ilosta. Minä selitän. Ja sitten kun olen selittänyt, kaikki mitä olen selittänyt on edelleen sisälläni”, Geduld kirjoittaa.
Tässä on kyse kognitiivisten ja emotionaalisten kykyjen erottelusta. On tutkittu, että korkea tunneälykkyys voi kompensoida matalampaa kognitiivista kykenevyyttä ainakin työpaikalla.


2. Sinun odotetaan olevan hyvä kaikessa
”Sinun odotetaan olevan paras, oli kyse mistä vain. Sinulla ei ole ketään, kenelle puhua heikkouksistasi ja epävarmuuksistasi”, kirjoittaa Roshna Nazir.
Älykkäät ihmiset ottavat paineita suoriutumisestaan heihin kohdistettujen korkeiden odotusten takia. Psychology Today kirjoittaa, että tämä näkyy jo lapsena lapsen ja vanhempien välisessä suhteessa. On selvitetty, että vanhemmat pelkäävät lastensa suoriutumisen puolesta eniten, kun lapsi on jo todettu älykkääksi ja hän on menestynyt koulussa.


3. Et välttämättä ymmärrä kovan työn merkitystä
Monissa Quoraan tulleissa vastauksissa puhutaan siitä, minkä tutkimuskin on havainnut: älykkäät ihmiset saattavat kokea pärjäävänsä elämässä pienemmillä ponnisteluilla kuin muut. Näin heille ei kehity vahvaa työetiikkaa. On kuitenkin ymmärrettävä, että korkea älykkyysosamäärä ei johda automaattisesti onneen ja menestykseen.


4. Ärsytät ihmisiä huomautuksillasi
Älykkäiden ihmisten on joskus hankala pitää suutaan supussa, jos he huomaavat jonkun latelevan keskustelussa virheellisiä tietoja tai hataria argumentteja. Toistuva huomauttelu saattaa alkaa ärsyttää tai jopa loukata keskustelukumppaneita, jolloin ihmissuhteiden kariutuminen on riskinä.


5. Ylianalysoit asioita
Monet ottivat Quora-vastauksissaan esille sen, että älykkyys johtaa liialliseen asioiden analysoimiseen ja pohtimiseen. Tutkimuksella onkin todistettu, että verbaalinen älykkyys on yhteydessä murehtimiseen ja asioiden märehtimiseen.


6. Tajuat, miten paljon et tiedä
”Tiedän vain sen, etten tiedä”, sanoi jo Sokrates antiikin Kreikassa. Älykkäät ihmiset tiedostavat maailman käsittämättömän monimuotoisuuden ja tajuavat, miten paljon asioita heiltä lopulta on hämärän peitossa. Justin Krugerin ja David Dunningin tutkimuksessa havaittiin, että mitä vähemmän älykäs olet, sitä enemmän yliarvioit kognitiivisia kykyjäsi ja päinvastoin.

Lue myös: "Olisiko maailma parempi paikka, jos alhaisen ÄO:n omaavat eivät saisi lisääntyä?"

Lähde: Business Insider

Kilpailut

Uusimmat