Kuva: Fotolia

Jokapäiväiset asiat, joilla vanhempi vaikuttaa suuresti lapsen hyvinvointiin

31.08.2016 13:10 - Anna Hopi

Lapsi tarvitsee jokaisen vanhempansa kanssa myös kahdenkeskistä aikaa.

Perhe-elämä on täynnä hälinää ja vilskettä. Joskus yksilöt voivat hukkua isoon lapsikatraaseen, tai kiire saattaa vähentää intensiteettiä, jolla vanhemmat pystyvät olemaan läsnä lasten leikeissä ja touhuissa. Kahdeksan asiaa vaikuttavat jokapäiväisessä elämässä lapsen turvallisuudentunteeseen.

Jos mietit, mitä voit tehdä lapsesi eteen tänään, lue alla oleva lista.

1. Vietä kahdenkeskistä aikaa - se on lapsellesi iso juttu. Hän tuntee tulevansa huomioiduksi erityisellä tavalla. Jos et ehdi huomioida jokaista erikseen joka päivä, muista ainakin kerran viikossa ottaa kahdenkeskistä aikaa jokaisen lapsesi kanssa.

2. Laita puhelin välillä kiinni, koska muuten se vie sinut pois nykyhetkestä. Aina on sovittavia asioita töissä, ystävien kanssa tai pitää tarkistaa puhelimen kalenterista menoja. Keskity lapsen kanssa huomioimaan häntä, kun vietät aikaa perheesi kanssa.

3. Osoita hellyyttä kumppanille, kun lapsi näkee. Lapsesta on ihana nähdä, että omat vanhemmat ovat helliä toisilleen. Tämän avulla lapsi oppii pienestä pitäen rakkauden näyttämistä perheen sisällä ja tuntee olona turvalliseksi.

4. Kuuntele huolia, kun se on tarpeen. Lapsi nauttii ylipäätään voidessaan kertoa päivän kulusta juuri sinulle. Mielipiteesi ja reaktiosi on hänelle tärkeää. Vaikka lapsi kertoisi saman tarinan sata kertaa, yritä pitää mielenkiintoa yllä ja kehua.

5. Pidä kuria yllä. Kun lapsi kiukuttelee, älä säästele kurinpidossa. Aseta lapselle järkevät rajat, ja sano välillä ei, kun lapsen käytös ylittää rajoja. Tiukkakin rakkaus on rakkautta.

6. Hoivaa lasta. Jokainen lapsi tarvitsee tukea, halauksia ja suukkoja. Oksitosiini-hormoni luo tunteen rakastetuksi tulemisesta, eikä sitä turhaan kutsuta onnenhormoniksi. Psykologi Darcia Narvaez on kuvaillut, miten tärkeää hoivata pikkulapsia, jotta he kasvavat myötätuntoisiksi ja välittäviksi ihmisiksi.

7. Naurakaa yhdessä ja pelleilkää välillä. Kaiken ei tarvitse olla vakavaa. Lapsi nauttii, kun voidaan hölmöillä yhdessä.

8. Sano ääneen, että rakastat. Kun rakkautta näyttää myös sanoin, suhde kestää testejä ja vaikeita aikoja. Lapsen ei koskaan tarvitse pelätä, välittääkö äiti tai isä, kun sanot rakkauden ääneen.


Lähde: FamilyShare.

Lue myös: Antti Holma Me Naisissa: "En ymmärrä, miksi ihmiset tekevät lapsia"

Kilpailut

Uusimmat