Kuva: Fotolia

IS: Suomi muita Pohjoismaita jäljessä suhtautumisessa lasten kuritukseen

26.08.2016 07:45 - Iiro Myllymäki

Ilta-Sanomien mukaan 15 prosenttia suomalaisista hyväksyy kuritusväkivallan käytön joissain tilanteissa.

Ensi- ja turvakotien liiton mukaan noin joka kymmenes suomalaislapsi joutuu kokemaan jonkinlaista kaltoinkohtelua, kertoo Ilta-Sanomat. Kaikenlainen kuritusväkivalta kiellettiin kasvatuksessa jo vuonna 1984, mutta suomalaisten vanhempien asenteet tuntuvat muuttuvan hitaasti.

Ensi- ja turvakotien liiton Kannusta minut vahvaksi -hankkeen projektipäällikkö Satu Keisalan mukaan Suomi on muita Pohjoismaita jäljessä, mitä tulee kuritukseen liittyviin asenteisiin.

- Viimeisimmät tutkimusluvut ovat vuodelta 2014. Niiden mukaan 15 prosenttia kaikista suomalaisista ja kahdeksan prosenttia pienten lasten vanhemmista hyväksyy kuritusväkivallan käytön joissain kasvatuksellisissa tilanteissa, Keisala sanoo.

Alueellisia eroja Suomessa

Keisalan mukaan Ruotsissa ja Tanskassa kuritusta hyväksymään huomattavasti vähemmän. Väestöliiton psykologi Suvi Laru uumoilee, että asenteet johtuvat historiasta.

- Koska historiassamme on suhtauduttu siihen hyväksyvästi, se edelleen näkyy asenteissamme ja käyttäytymisessämme, Laru sanoo.

Kurituksen hyväksymisessä näyttää olevan Suomessa alueellisia eroja. Keisalan uskomuksen mukaan Itä- ja Pohjois-Suomessa ”käytetään hieman erilaisia kasvatuksellisen väkivallan muotoja”.

Lievään lapseen kohdistuvaan väkivaltaan kuuluu esimerkiksi tukistaminen, töniminen, lapsen kovakourainen käsittely, lapsen pelottelu, uhkailu ja haukkuminen. Myös henkisen väkivallan muodot vaikuttavat lapsen terveyteen jopa aiheuttamalla lapsen elimistössä fysiologisia muutoksia.

Lue myös: Kahvilan omistajan viesti suututtaa: "Jos et käske lastasi lopettamaan huutamista, me pyydämme itse"

Lähde: Ilta-Sanomien paperiversio

Kilpailut

Uusimmat