Kuva: Fotolia

Ruutuajasta joustaminen ja lisääntynyt syyllisyys – asiat, jotka muuttuvat toisen lapsen synnyttyä

18.07.2017 21:15 - Emmi Moilanen

Vauva-arjen haasteet voivat yllättää myös toisella kerralla, eikä uuden tulokkaan päivärytmiä voi ennustaa esikoisen vauva-ajan perusteella.

Uuden tulokkaan syntyminen muuttaa koko perheen arkea. On kuitenkin selvää, että äiti viettää ensimmäiset viikot ja kuukaudet tiivistii aikaa yhdessä vastasyntyneen kanssa. Vauva-aika esikoisen kanssa on tuonut jo kokemusta äitiydestä, mutta arjen tuomat haasteet vauvan kanssa voivat yllättää suuresti vielä toisellakin kerralla.

Popsugar listasi vauva-arkeen liittyvät asiat, jotka saattavat tuntua erityisen odottamattomilta myös toisen lapsen kohdalla.

Tunnet enemmän syyllisyyttä kuin koskaan aiemmin

On normaalia, että perheenlisäyksen myötä äiti saattaa tuntea syyllisyyttä viettäessään runsaasti aikaa vastasyntyneen kanssa. Vaikka tiivis yhdessä olo on erityisen tärkeää jo äidin ja lapsen kiintymyssuhteen kehittymisen kannalta, olo voi kuitenkin tuntua siltä, että esikoinen ei saa tilanteessa tarpeeksi ansaitsemaansa huomiota.

Myös toisella kerralla vauva-arjen haasteet voivat yllättää

Vaikka ensimmäisen lapsen kohdalla äitiys on tuonut sinulle kokemusta ja varmuutta, varaudu silti yllätyksiin. On mahdollista, että esimerkiksi vaippoihin kuluva rahan määrä voi yllättää pitkän tauon jälkeen. Myös vastasyntyneen rytmi voi olla täysin erilainen, kuin ensimmäisen lapsen kohdalla, joten liian tarkkoja suunnitelmia esimerkiksi nukuttamisen suhteen ei tulisi tehdä esikoisen vauva-ajan perusteella.

Imetys saattaa olla vaikeaa toisella kerralla

Vaikka ensimmäisen lapsen kohdalla kaikki olisi sujunut imetyksen suhteen hyvin, on hyvä varautua henkisesti myös siihen, että uuden tulokkaan kohdalla kaikki ei mene samalla tavalla kuin viimeksi. On normaalia, että etenkin aluksi imetyksen onnistuminen voi ottaa aikansa ja esimerkiksi nännit voivat kipeytyä myös toista lastaan imettäessä aivan samalla tavalla kuin ensimmäiselläkin kerralla.

Äitiyslomasi on erilainen kuin viime kerralla

Saatat muistella edellistä äitiyslomaasi kaiholla, sillä silloin sinulla oli ehkä aikaa viettää esikoisesi kanssa aamuisin rauhallisia hetkiä sängyssä loikoillen. Tällä kertaa esikoisen on päästävä purkamaan energiaansa leikkien ja liikkuen, jolloin päivät alkavat todennäköisesti myös vastasyntyneen kanssa reippaammin.

Pyykin määrä kasvaa vielä suuremmaksi kuin osasit kuvitella

Toisen lapsen syntymän myötä on todennäköistä, että löydät itsesi pian ihmettelemästä, kuinka kaksi niin pientä ja suloista olentoa voivat saada aikaan niin suuren määrän pyykkiä vain yhden päivän aikana.

Hoidat sujuvasti vähintään kahta asiaa yhtä aikaa

Toisen lapsen syntymän myötä saatat huomata viihdyttäväsi turvakaukalossa istuvaa vastasyntynyttä sujuvasti samalla, kun pyydystät esikoistasi ympäri olohuonetta ja rukoilet häntä pukemaan jo päivävaatteet ylleen.

Huomaatte pärjäävänne vähemmällä tavaran määrällä

On totta, että esikoisen vauva-ajan jäljiltä kodistanne voi löytyä vielä useita lastentarvikkeita uutta tulokasta varten. Huomaat kuitenkin oppineesi äitiydestä ja siitä, mitkä hankinnat todella ovat tarpeellisia vastasyntyneen kohdalla ja mitkä tavarat voit suosiolla jättää tarpeettomina kaupan hyllylle.

Et ole enää yhtä tarkka ruutuajasta kuin aiemmin

Saatat huomata, että taaperoikäisestä ja vastasyntyneestä huolehtiminen on ajoittain helpompaa silloin, kun istutat esikoisesi älypuhelimen tai tabletin ääreen katsomaan videoita. Näin sinä saat imettää rauhassa ilma keskeytyksiä uuteen tulokkaaseen keskittyen.

Lue myös: Isän hulvattomat kuvat Lego-ukoista leviävät Instagramissa – samaistutko vanhemmuuden haasteisiin?

Lue myös: Olisiko jo aika hankkia lapsia? - Kysy itseltäsi kolme asiaa

Lue myös: Ovatko ainoat lapset todella itsekkäitä? Tutkimus selvitti

Lähde: Popsugar

Kilpailut

Uusimmat