Kuva: Fotolia

Vietä onnistunut päivällinen ravintolassa pienten lasten kanssa – 8 täsmävinkkiä vanhemmille

27.06.2017 09:15 - Emmi Moilanen

Hyvällä suunnitelmalla ja ruokalistaan etukäteen tutustumisella pääset jo pitkälle.

Vaikka perheenlisäyksen myötä kahdenkeskiset romanttiset illalliset olisivatkin jääneet vähemmälle, ei viihtyisiä päivällisiä ravintoloissa tarvitse hyvästellä kokonaan lasten saamisen myötä. On totta, että pienten lasten kanssa ulkona syöminen voi aiheuttaa omat haasteensa, mutta hyvällä suunnittelulla ja yhteisillä pelisäännöillä pääset jo pitkälle.

Pure Wow -sivusto listasi selviytymisvinkit pienten lasten vanhemmille ravintolakäyntiä varten. 

1. Valitse ravintola oikein

Juuri avattu sushiravintola kaupungin keskustassa voi kuulostaa houkuttelevalta ajatukselta. Suosittu trendiravintola saattaa kuitenkin olla huono idea, jos ruokaseuranasi on yksi tai useampi alle kouluikäinen lapsi. Valitse siis ravintola, jossa ei haittaa, vaikka jälkikasvu ei malttaisikaan istua koko aikaa hiljaa paikallaan, eikä pientä metelöintiä tai leikkimistä kesken ruokailun katsota pahalla.

Paikaksi ei kuitenkaan tarvitse valikoitua pikaruokala. Tee taustatutkimusta jo etukäteen ja varmista, että ravintolasta löytyy syöttötuoleja, leikkipaikka tai riittävästi tilaa esimerkiksi lastenrattaita varten.

2. Vältä ruuhka-aikoja

Tee pöytävaraus ruuhkaisimman lounas- tai illallisajan ulkopuolelle, jos se vain on mahdollista. Tällöin lasten ja lastenrattaiden kanssa liikkuminen on helpompaa eikä ympärillänne todennäköisesti ole työasioitaan hoitavia lounastajia.

3. Ota viihdykettä mukaan

Ulkona syöminen on mainio tilaisuus viettää aikaa laatuaikaa perheen kesken. Et voi kuitenkaan olettaa, että jälkikasvusi jaksaa istua hiljaa paikoillaan kuuntelemassa pöytäseurueen aikuisten keskustelua. Tällöin on hyvä, jos olet pakannut mukaan muutamia leluja, pelejä tai kirjoja lapsille viihdykkeeksi.

4. Tutustu ruokalistaan etukäteen

Ravintolassa on loistava tilaisuus kokeilla uusia ruokalajeja, mutta nälkäisen taaperon kanssa valinnan on sujuttava mahdollisimman nopeasti. Useiden ravintoloiden ruokalistat löytyvät nettisivuilta, joten tutustu listaan jo etukäteen kotona. Näin säästät aikaa ja nälkäisen lapsen hermoja. Samalla varmistut myös siitä, että listalta löytyy varmasti yksi tai kaksi ateriaa, jotka maistuvat jälkikasvulle mukisematta.

5. Tilaa alkupala

On hyvä varmistaa tarjoilijalta etukäteen, kuinka kauan annoksien valmistamisessa kestää.  Jos odotusaika on pitkä, ennakoi ja tilaa pöytäänne alkupalat naposteltaviksi. Näin lapsen nälkäkiukku ja turhautuminen pysyvät todennäköisemmin loitolla.

6. …tai ota naposteltavaa kotoa mukaan

Jos ravintolan säännöt ja henkilökunta sallivat, ota lapselle mukaan evästä, jota hän voi napostella ennen annoksen saapumista pöytään. Esimerkiksi välipalakeksit tai hedelmä- ja vihannespalat ovat hyvä vaihtoehto tähän.

7. Tilaa lasku heti

Jos vain mahdollista, maksa lasku heti ruokien saavuttua pöytään. Jos joudutte tekemään pikaisen poistumisen esimerkiksi uhmaikäisen väsymyksen takia, on helpottavaa tietää, että ravintolasta poistuminen onnistuu nopeasti ilman, että vähintään toisen vanhemman täytyy jäädä odottamaan laskua.

8. Harjoitelkaa jo kotona

Ennen illallista ravintolassa, harjoitelkaa käytöstapoja ja ravintolaetikettiä jo kotona. Vaikka edellinen kerta lapsen kanssa ulkona syödessä olisi mennyt mönkään, ei pidä lannistua. Kuten monen muunkin kohdalla, myös tässä asiassa pätee vanha sanonta ”harjoitus tekee mestarin.”

Lue myös: Hämmentävä tutkimustulos: Vanhemmilla on lempilapsi

Lue myös: Asiat, joita lapsilla on tapana tehdä salaa - syyllistyitkö sinä pienenä?

Lähde: Pure Wow

Kilpailut

Uusimmat