Kuva: Fotolia

Tutkimus vahvistaa: Jos pettää kerran, pettää uudelleen!

29.03.2017 19:45 - Erica Alaluusua

Amerikkalaisessa yliopistossa suoritetun tutkimuksen mukaan valehtelija potee vähemmän huonoa omaatuntoa kerta toisensa jälkeen.

Mikäli kumppanisi on pettänyt sinua, on luvassa ikäviä uutisia. Tutkimusten mukaan valehtelija potee vähemmän huonoa omatuntoa joka kerta, kun valehtelee.

Tutkijat tulivat tähän tulokseen, kun Princetonin yliopistossa testattiin tutkittavien kykyä valehdella. Ihmisille näytettiin purkki täynnä kolikoita, ja heitä pyydettiin auttamaan partneria, joka sai vain epämääräisen käsityksen kolikkojen määrästä. Kun heille kerrottiin, että tutkittava saisi taloudellisen palkinnon, mikäli partneri arvioisi kolikoita olevan todellisuutta enemmän, he valehtelivat todennäköisemmin. 

Tämä johtuu aivojen mantelitumakkeesta, eli neuronista, joka luo huonoa omaatuntoa valehtelusta, mutta heikkenee jokaisella käyttökerralla. Voidaan siis päätellä, että todennäköisesti aikaisemmin pettänyt tekee saman myös uudelleen. 

Yhteys pettämiseen

Tutkija Neil Garrett kommentoi tutkimustuloksia ja niiden yhteyttä pettämiseen Elite Dailylle seuraavasti:

- Tämä tarkoittaisi sitä, että tehdessämme ensimmäistä kertaa aviorikoksen, katuisimme sitä. Seuraavalla kerralla tuntisimme siitä vähemmän huonoa omaatuntoa, mikä johtaisi siihen, että aviorikos tapahtuisi tulevaisuudessa aiempaa todennäköisemmin.

- Mitä meidän ja muidenkin tutkimukset osoittavat on se, että emotionaalinen reaktiomme ja huono omatunto estävät pettämisen. Kun sopeutumisprosessi vähentää tätä reaktiota, se mahdollistaa suuremman todennäköisyyden pettää, Garrett kertoo ja jatkaa vielä:

- Sarjapettäjien kohdalla tutkimustulokset voivat tarkoittaa sitä, että he tunsivat huonoa omaatuntoa, mutta petettyään paljon omatunto lakkasi kolkuttamasta. Tämän myötä pettäminen ei tunnu enää pahalta. Toinen vaihtoehto on, ettei pettäjä koskaan tuntenut huonoa omaatuntoa, joten heidän ei tarvitse sopeutua.

Garret kuitenkin toteaa, että tutkimuksia pitäisi tehdä vielä erikseen pariskunnilla, jotta saataisiin varmuus, että tulokset koskevat myös pettämistä.

Lue myös: Henkinen pettäminen satuttaa enemmän kuin fyysinen - tunnista merkit ajoissa

Lue myös: Kuinka altis olet pettämään kumppaniasi? Horoskooppimerkkisi paljastaa

Lue myös: Pettäminen saattaa kulkea geeneissä

Lähde: Elite Daily

Kilpailut

Uusimmat