Kuva: Fotolia

Voguen mallien ulkonäköä tutkittiin vuosikymmenten ajalta - tulokset yllättävät

16.01.2017 16:15 - Senni Loikala

Muhkeat huulet eivät välttämättä ole yhtä trendikkäät, kuin mitä ollaan luultu.

Monet ovat saattaneet ajatella, että poikkeuksellisen muhkeat huulet, jotka saavutetaan usein piikeillä kauneusklinikalla, olisivat nyt muodissa. Tämä ei välttämättä pidä paikkansa, selviää tuoreesta amerikkalaisesta tutkimuksesta.

Tutkimus on julkaistu JAMA Facial Plastic Surgery -lehdessä ja siitä uutisoidaan Live Science -sivustolla.

Tutkimuksessa analysoitiin huippumenestyneen Vogue-muotilehden mallien huulia vuosilta 1960-2011. Mukaan tutkimukseen pääsivät vain riittävän suuret kuvat mallien kasvoista sekä otokset, joissa mallien huulet olivat ”rentoina” eli näissä kuvissa mallit eivät esimerkiksi hymyilleet. Kuvat, joissa huulien muotoa oltiin muunneltu meikin avulla, jätettiin tutkimuksesta pois.

Kaikkiaan tutkijat analysoivat digitaalisesti noin 350 kuvaa.

Tulokset

Tutkijat yllättyivät tuloksista, sillä ”muhkeiden huulien trendille” ei löydetty vahvistusta tutkimuksesta. Mallien huulten koko ei ollut muuttunut vuosikymmenten aikana, vaan mallien alahuuli säilyi noin 47 prosenttia suurempana kuin ylähuuli.

Jos tämä usein puhuttu muhkeampien huulien trendi todella on olemassa, miksei sitä ole esillä Voguessa?”, tutkijat pohtivat.

Tutkimuksen tuloksia siitä, etteikö muhkeiden huulten trendi olisi todellinen, ei voida pitää täysin luotettavina. Vaikka muotiteollisuus on aiemmin vaikuttanut voimakkaasti siihen, millaisiin kauneuskirurgisiin toimenpiteisiin naiset hakeutuvat, ovat ajat voineet muuttua.

Tutkijat pitävät mahdollisena, että nykyään julkisuuden henkilöt ovat jopa muotiteollisuutta voimakkaampia suunnannäyttäjiä trendien suhteen.

Esimerkiksi amerikkalainen tosi-tv-julkkis Kylie Jenner, 19, on ollut julkisuudessa paljon esillä myös muhkeiden huultensa vuoksi. Jennerin kauneusmieltymyksillä voi olla vaikutusta moniin, sillä onhan hänen Instagram-tilillään yli 83 miljoonaa seuraajaa. 

Lue myös: Kylie Jennerin huulet muuttuvat muhkeammiksi vuosi vuodelta - katso ja vertaa

Lue myös: Miltä Voguen kansikuvat näyttävät eri maissa, vaikka malli on sama? Katso

Lähde: Live Science

Kilpailut

Uusimmat